StoryEditor

Spadł eksport polskich warzyw

13.01.2021., 00:00h

Eksport polskiej żywności idzie na rekord, bo od stycznia do października 2020 roku wysłaliśmy za granicę towary o wartości aż o 7 proc. większej niż w tym samym okresie 2019 roku. Ale wywóz warzyw spadł. 

Od stycznia do października 2020 r. sprzedaż towarów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła 28,3 mld euro. To o 1,8 mld euro więcej niż rok wcześniej. Wartość wywozu wzrosła więc o 7 proc. Największym zainteresowaniem odbiorców cieszyły się: żywiec, mięso i jego przetwory, a także zboża czy tytoń. A warzywa? Tu sytuacja nie jest aż tak kolorowa. 

Jak policzył KOWR, w okresie styczeń–październik 2020 r. wpływy ze sprzedaży zagranicznej warzyw i przetworów warzywnych wyniosły 1,4 mld euro i były o 4 proc. mniejsze niż w tym samym okresie 2019 r. 

- Eksport warzyw i przetworów warzywnych stanowił 5 proc. wartości całego polskiego eksportu rolno-spożywczego – zaznaczyli analitycy KOWR.


Największymi odbiorcami warzyw i przetworów były kraje Unii Europejskiej. Przychody uzyskane z eksportu tej grupy asortymentowej do UE wyniosły 1,2 mld euro, co stanowiło 83 proc. wartości sprzedaży zagranicznej. 

Wśród krajów unijnych głównymi partnerami handlowymi Polski były Niemcy (322 mln euro – 22 proc. eksportu tej grupy) i Wielka Brytania (183 mln euro – 13 proc.), a spoza UE – Ukraina (50 mln euro – 4 proc.) i Rosja (48 mln euro – 3 proc.). Najwięcej eksportowano: mrożonek warzywnych, pieczarek, warzyw konserwowych i suszonych oraz cebuli i pomidorów.

Kamila Szałaj, oprac. na podst. KOWR, fot. K.Wójcik
20. kwiecień 2024 06:04