StoryEditor

Targi Żywności w Warszawie

20.04.2016., 10:26h
Do jutra potrwa III edycja targów WorldFood Warsaw. Wydarzenie w całości poświęcone jest branży spożywczej. Targi są okazją do nawiązania nowych relacji biznesowych z partnerami z całego świata.

WorldFood Warsaw to targi rolno-spożywcze, dotyczące produktów od momentu ich produkcji aż po sprzedaż.  Wydarzenie jest okazją do integracji i dyskusji o kondycji branży. W czasie Targów Żywności prezentują się wystawcy z Polski i zagranicy (około 250), chętni uczestniczą w panelach dyskusyjnych, spotkaniach z sieciami handlowymi i specjalnych konferencjach poświęconych żywności i trendom w branży spożywczej. 

- Konkurencja na światowym rynku żywności jest duża. Cieszę się, że w Warszawie odbywa się taka inicjatywa, na której spotykają się przedstawiciele sektora spożywczego. Mam nadzieję, że dzięki temu jeszcze więcej polskich produktów - smacznych, wartościowych i ekologicznych, będzie pojawiać się na europejskich stołach – podkreślił wiceminister rolnictwa i rozwoju Zbigniew Babalski, otwierając wczoraj targi.

Polska żywność wciąż zdobywa nowe rynki zbytu. W ostatnim czasie dynamika wzrostu nieco spadła z powodu rosyjskiego embarga oraz wirusa ASF, ale polskie produkty żywnościowe niezmiennie cieszą się uznaniem konsumentów za ich bardzo wysoką jakość i niepowtarzalne walory smakowe. Jesteśmy w ścisłej europejskiej czołówce producentów owoców i warzyw. Mamy doskonałe produkty mleczarskie i wędliny. Uznaniem cieszą się nasze owoce i soki. Te atuty sprawiają, że na warszawskie tereny wystawowe ściąga wielu wystawców zainteresowanych nawiązaniem ściślejszej współpracy w branży spożywczej.

 

Źródło: minrol.gov.pl, worldfood.pl

20. kwiecień 2024 08:41