StoryEditor

" W ochronie koniecznej" - kampania PSOR

21.04.2016., 10:26h

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin rozpoczyna kampanię edukacyjną nt. stosowania środków ochrony roślin w produkcji żywności. Wokół pestycydów narosło wiele mitów i fałszywych przekonań. Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin będzie je obalać, przedstawiając rzetelną, popartą badaniami naukowymi wiedzę.

  • Czy możliwa jest produkcja żywności bez chemii?
  • Czy środki ochrony roślin są bezpieczne dla ludzi i środowiska?
  • Czy lepiej kupować owoce i warzywa na bazarze czy w supermarkecie?

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (PSOR) rozpoczyna ogólnopolską kampanię edukacyjną pod hasłem „W ochronie koniecznej”. Jej celem jest informowanie społeczeństwa o współczesnych sposobach produkcji roślinnej i nowoczesnym rolnictwie, w którym stosowane są środki ochrony roślin.

Prowadzone działania mają uświadamiać wszystkim konsumentom owoców i warzyw, produktów pochodzenia roślinnego, że środki ochrony roślin są nieodzowne w pracy rolnika, a produkcja rolna z ich wykluczeniem jest niewystarczająca, aby zapewnić żywność o dobrej jakości w przystępnych cenach.

W ramach kampanii PSOR będzie promować zdrową i bezpieczną produkcję rolną oraz propagować wiedzę dotyczącą żywności i środków ochrony roślin. Realizowane działania będą skierowane do całego społeczeństwa. W ramach programu będą wykorzystywane zarówno media tradycyjne, jak i kanały społecznościowe.

- Środki ochrony roślin to substancje używane w rolnictwie, zarówno konwencjonalnym, jak i ekologicznym. Rolnicy korzystają z nich, gdy plony potrzebują ochrony, to swoiste leki dla roślin. Lekarstwa są bezpieczne dla ludzi, o ile przyjmujemy je w odpowiednich sytuacjach i dawkach. Tak samo środki ochrony roślin nie stanowią zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi czy zwierząt, jeśli są stosowane zgodnie z zasadami dobrej praktyki rolniczej - mówi Marcin Mucha, dyrektor PSOR. - W naszych działaniach będziemy obalać mity i półprawdy, przedstawiać rzetelną, popartą badaniami naukowymi wiedzę. Liczymy, że Polacy pokochają polskie owoce i warzywa, zaufają polskim rolnikom i będą często sięgać po ich produkty – kontynuuje Marcin Mucha.

Skąd się biorą warzywa i owoce?

Zanim warzywa i owoce pojawią się na naszych stołach, trzeba umożliwić im wzrost, najlepiej w środowisku wolnym od chwastów, szkodników i chorób powodowanych przez grzyby, bakterie czy wirusy. Brak odpowiedniej ochrony szybko spowodowałby osłabienie, uszkodzenie i zainfekowanie roślin oraz spadek ich walorów konsumpcyjnych i zdrowotnych (np. ze względu na niebezpieczne dla zdrowia mikotoksyny).

Środki ochrony roślin, zgodnie z zasadą „obrony koniecznej”, stosowane są jedynie wtedy, gdy jest to niezbędne, a więc gdy zabiegi niechemiczne nie przyniosły rezultatu. Jest to tzw. integrowana ochrona roślin. Stosowanie integrowanej ochrony roślin jest obowiązkiem ustawowym. Dzięki niej rolnicy w pełni wykorzystują wiedzę o organizmach szkodliwych dla roślin (w szczególności o ich biologii i szkodliwości) w celu określenia optymalnych terminów dla podejmowania działań zwalczających te organizmy. Ponadto opiera się ona na naturalnym występowaniu organizmów pożytecznych, które np. żywią się szkodnikami roślin. Tym samym, integrowana ochrona roślin pozwala zmniejszyć stosowanie środków ochrony roślin do niezbędnego minimum i w ten sposób ograniczyć presję na środowisko naturalne oraz chronić bioróżnorodność środowiska rolniczego.

Źródło: psor.pl

04. maj 2024 03:34