StoryEditor

Wiosenne nowalijki

22.03.2022., 00:00h

Wiosna to czas, kiedy sięgamy po warzywa i owoce sezonowe. Sałata, rzodkiewka, kalarepa czy szparagi to ich najbardziej brakuje nam zimą.

Temperatura rośnie wraz z pierwszym dniem wiosny. Jest to pora roku, która sprzyja większemu spożyciu warzyw i owoców. Utrzymanie takiej zdrowej diety w tym okresie jest znacznie prostsze, gdy każdy spragniony jest świeżych, chrupiących warzyw.

Wiosna, jedz zdrowo sezonowo

Pomimo, że przez cały rok mamy dostęp do różnego rodzaju warzyw i owoców sprowadzanych z cieplejszych krajów to jednak ich smak nie umywa się do sezonowych lokalnych produktów.
Dlatego by jeść smacznie, należy przestrzegać prostej zasady sezonowości. Na przełomie lutego i marca, a więc na przedwiośniu, rozwiązaniem są szklarnie i tunele. Siane są wtedy dość szybko rosnące warzywa jak cebula dymka, sałata, szpinak czy rzodkiewka. W kolejnych miesiącach zaczyna pojawiać się marchew, kalarepa, ogórki, pomidory, szparagi i groszek cukrowy.
Wiosna to przede wszystkim czas warzyw zielonych, które zawierają dużą ilość chlorofilu, odpowiedzialnego za proces detoksykacji organizmu.

Nowalijki z własnego parapetu

Szczypiorek, natka pietruszki, a przede wszystkim smaki wiosny to również kiełki, czyli tzw. superfoods. To wszystko w prosty sposób możemy wyhodować nawet na swoim parapecie.

Jakich produktów lepiej unikać, gdy robi się coraz cieplej?

Stopniowo powinniśmy odstawiać przetwory, ciężkie rozgrzewające potrawy oraz gęste zupy, na rzecz świeżych surowców, które w razie czego możemy poddać krótkiej obórce termicznej.

opr. Bernat Patrycja
Źródło: biuro. pras. inspiresb
Fot. biuro. pras. inspiresb

20. kwiecień 2024 08:09