StoryEditor

Własna rozsada pomidorów

02.04.2020., 00:00h

Producenci coraz częściej wybierają możliwość zakupu gotowej rozsady w wyspecjalizowanych firmach. Niemniej jednak tym, którzy produkują ją we własnym zakresie warto przypomnieć o kilku zasadach.

WYSIEW NASION

Pomidory są ciepłolubne, z tego powodu optymalna temperatura do kiełkowania nasion wynosi 25–27C. Aby wschody nastąpiły w ciągu kilku dni i były wyrównane, trzeba zapewnić im taką temperaturę przez całą dobę. Dopiero kiedy nasiona zaczynają kiełkować, temperatura może być obniżona do około 22C w dzień i 16C w nocy. W taki sposób siewki roślin wzejdą szybko (3–5 dni) i równomiernie na poziomie ponad 90%, w zależności od zdolności kiełkowania nasion. Aby wschody były jeszcze bardziej równomierne, można opryskać nasiona po wysiewie, a przed przykryciem piaskiem czy perlitem produktem BackJak w ilości 250 ml na 100 l wody (używamy niewielkiej ilości cieczy). Zbyt obfite opryskanie nasion i gleby może spowodować pogorszenie wschodów. Siewki pomidorów będą znacznie lepiej pobierały składniki pokarmowe z podłoża, a zwłaszcza fosfor, nawet po obniżeniu temperatury do 10–12C w nocy. Takie obniżenie temperatury spowoduje, że rośliny nie będą wybiegać, nawet gdy są zbyt gęsto wysiane. 

Do skrzynki wysiewnej 40 × 60 cm wysiewa się od 500 do 1000 nasion. Nasiona można wysiać bezpośrednio do wielodoniczek, w których będzie rosła rozsada, ale trzeba dysponować precyzyjnym siewnikiem i komorą do kiełkowania nasion (odpowiednio wysoka temperatura i wilgotność powietrza). Jeżeli wielodoniczki umieszczone są w takiej komorze, trzeba obserwować proces kiełkowania. Warto pamiętać, że siewki rosnące w ciemności mogą zrobić się białe i długie. W optymalnych warunkach wschody następują po 3 dniach.

ZABEZPIECZENIE PO WSCHODACH 

Po wschodach – kiedy pomidory rozłożą już liścienie – nawet przy optymalnych warunkach termicznych należy zabezpieczyć siewki, podlewając je lub obficie spryskując preparatem Previcur Energy 807 SL. Ochroni on rośliny przed chorobami zgorzelowymi (znaczne zagęszczenie lub niekorzystne warunki, zbyt zimno i wilgotno, lub ciepło i wilgotno).

Cały artykuł przeczytasz w kwietniowym wydaniu miesięcznika WIOM Warzywa i owoce miękkie. Sprawdź nasza ofertę!



25. luty 2024 19:32