![Urzędnicy od 5 lat ”rozwiązują” problem szkód wyrządzanych przez ptaki. A rolnicy wciąż liczą straty](https://static.warzywaiowoce.pl/images/2024/07/26/o_545826_1280.webp)
– W minionym roku nastąpił 12% wzrost produkcji rolnej przy tylko 2% wzroście kosztów, wynikających głównie ze wzrostu cen energii – poinformował dyrektor Instytutu. Około 12% wzrost wartości produkcji rolniczej jest wynikiem zwiększenia wartości produkcji roślinnej o ok. 7% i zwierzęcej o 17% w 2017 r. w stosunku do 2016 r. W produkcji roślinnej znacznie zwiększył się wolumen produkcji zbóż o 7,5%, co wraz ze wzrostem cen o nieco ponad 4% skutkowało zwiększeniem wartości tego kierunku produkcji o ponad 12%. W przypadku warzyw 4% zwiększenie wartości produkcji było efektem 2% zwiększenia zarówno wolumenu, jak i cen. Istotne, na poziomie 10%, zwiększenie wartości produkcji roślin oleistych (głownie rzepaku) oraz ziemniaków to efekt ponad 11% zwiększenia wolumenu produkcji przy nieznacznie niższych cenach. Z kolei znaczące zmniejszenie wartości produkcji owoców o 14% to efekt zmniejszenia o ponad 1/4 wolumenu produkcji przy wzroście cen o mniej niż 20%.
Profesor Andrzej Kowalski podkreślił, że badane były gospodarstwa towarowe objęte systemem FADN. Obserwacje ekonomiczne obejmują ponad 740 tysięcy gospodarstw rolnych. Natomiast bardzo sz...