StoryEditor

Zbiory warzyw, podsumowanie roku 2021. Porównanie gospodarstw niemieckich i polskich

28.02.2022., 00:00h

Ze względu na dobrą pogodę na terenie Niemiec w 2021 r. gospodarstwa warzywne zebrały znacznie więcej oraz zwiększyły powierzchnie uprawy marchwi. W Polsce w porównaniu do sąsiadów warunki niekorzystne dla warzyw gruntowych trwały praktycznie przez cały okres wegetacji.

Sprzyjająca pogoda w poprzednim sezonie 2021 na terenie Niemiec, pozwoliła gospodarstwom warzywnym zebrać znacznie większy plon. W Polsce w porównaniu do sąsiadów warunki niekorzystne dla warzyw gruntowych trwały praktycznie przez cały okres wegetacji.

6260 gospodarstw w Niemczech zebrało 4,3 mln ton warzyw. To o prawie 10% więcej niż w roku 2020, a powodem tego były sprzyjające warunki pogodowe.

Marchew na pierwszym miejscu, zaraz za nią cebula

Zdecydowanie w 2021 roku dominowała marchew. W Niemczech zebrano jej około 962 000 tony, dając 20% wzrost. Drugim co do wielkości pod względem zbiorów warzywem była cebula z wynikiem 664 300 ton, więcej o 23% w porównaniu do 2020r. Dalej kapusta biała – 434 900 ton.

Marchew obecnie zajmuje powierzchnię około 14 900 hektarów, ustępuję pod tym względem jedynie szparagom - 25 700 ha.
Ogólna powierzchnia upraw warzyw wzrosła o 4% . Areał upraw pod osłonami również się powiększył, dając zbiory wielkości 201 500 t:
  • pomidory – 101 800 t;
  • ogórek – 67 000 t;
  • papryka – 17 800 t.
     

Polska podsumowanie 2021r.

Warzywa gruntowe

W porównaniu do naszych sąsiadów warunki pogodowe dla warzyw gruntowych były niekorzystne praktycznie przez cały okres wegetacji. Początkowe niskie temperatury dobowe powietrza i opady deszczu wpłynęły na opóźnienie siewu. Z kolei lipcowe upały wpłynęły na skrócenie okresu wegetacji odmian wczesnych i średniowczesnych. Opady deszczu wpłynęły na porażenie wielu plantacji chorobami grzybowymi i bakteryjnymi. Tak jak duże opady deszczu miały na pewno pozytywny skutek w postaci przyrostu masy warzyw, tak negatywnie wpłynęły na ich jakoś i trwałość po zbiorcza.

 
Największy spadek produkcji zanotowano w pomidorów i ogórków.  W porównaniu do roku 2020 zbiory ogórków zmniejszyły się o ok. 30% i wyniosły niespełna 127 tys. t, natomiast zbiory pomidorów zostały ocenione na 158 tys. t, czyli o 15% mniej niż w roku ubiegłym. Kapusta oszacowana została na ponad 687 tys. t, a kalafior na ok. 138 tys. t. Zbiory cebuli ukształtowały się na poziomie 617 tys. t, produkcja marchwi została oceniona powyżej 637 tys. t, natomiast produkcję buraków ćwikłowych oszacowano na ok. 239 tys. ton.

Według Głównego Urzędu Statystycznego produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2021 r. przedstawia się następująco:

  • zbiory ziemniaków szacuje się na ok. 7,1 mln t, tj. o około 10% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym;
  • zbiory buraków cukrowych ocenia się na ok. 15,5 mln t, tj. o około 4% więcej od produkcji uzyskanej w 2020 r.;
  • produkcję warzyw gruntowych ocenia się na blisko 3,8 mln t, tj. o ok. 1% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim;
  • zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na około 0,6 mln t, tj. o ok. 2% więcej od zbiorów w 2020 r.
     
19. kwiecień 2024 23:22