StoryEditor

Zdrowie tkwi w arbuzie

04.02.2022., 00:00h

Arbuz nie dość, że jest smaczny to jest jeszcze zdrowy. Jego potencjał zdrowotny został potwierdzony. Smacznego!

Smak lata na zdrowie

Według opublikowanego artykułu badawczego, którego autorem jest dr Britt Burton-Freeman i współpracownicy z Illinois Institute of Technology - Arbuz jako wyjątkowy owoc zawiera związki, oddziałowujące pozytywnie na działanie całego organizmu.

- Badania ujawniają prozdrowotny potencjał arbuza. Aktualny przegląd literatury dostarcza dowodów na to, że spożycie arbuza i suplementacja cytruliny, obniża ciśnienie krwi. Chociaż potrzebne są dalsze badania. Na podstawie zebranych danych wykryto pozytywny wpływ na metabolizm lipidów. – powiedział główny autor artykułu opublikowanego w opublikowany w czasopiśmie Current Atherosclerosis Reports, Burton-Freeman.


Co takiego w sobie ma?

Witaminy, minerały, przeciwutleniacze i aminokwasy. W tych ostatnich ważna jest zawartość cytruliny i arganiny. Działają jako prekursor tlenku azotu, jednocześnie wpływając na regulacje ciśnienia krwi, kontroli glukozy czy redukcji lipidów.

Cytruliny to związek charakterystyczny dla  arbuzie, badano jego wpływ na wyniki sercowo-naczyniowe i metaboliczne. Analizie poddano badania związane ze spożyciem całego owocu, a także suplementacją  samej cytruliny, koncentrując się  na czynnikach ryzyka sercowo-metabolicznego. Badacze doszli do wniosku, że arbuz zapewnia kombinację składników odżywczych i fitochemikaliów działających w wielu mechanizmach.

Jak określono potrzebne są dalsze badania w celu ustalenia potrzebnej ilości spożycia całych owoców jak i przetworów np. soków, aby określić dzienną dawkę do dostarczenia organizmowi.  

Niezależnie jednak od wyników tych badań, nie ulega wątpliwości, że jedzenie owoców i warzyw sprzyja zachowaniu zdrowia na dłużej.

Źródło:Freshfruitportal
fot:pixabay

16. kwiecień 2024 06:32