StoryEditor

Coraz wydajniejsza produkcja

26.11.2015., 10:06h
Choć powierzchnia uprawy niektórych gatunków owoców i warzyw systematycznie spada, na przestrzeni ostatniej dekady znacznie wzrosła produkcja owoców i warzyw. Polska stała się europejskim potentatem w produkcji jabłek, czarnej porzeczki, kapusty i truskawek.

Koniec sezonu produkcyjnego skłania do analiz, podsumowań nie tylko w odniesieniu do mijającego roku, ale też w odniesieniu do minionej dekady. Po przeszło dziesięciu latach obecności naszego kraju w Unii Europejskiej, nawet po przeprowadzeniu pobieżnej analizy rynku owoców i warzyw, zauważyć można kilka interesujących zmian w tym czasie. Porównując lata 2004–2005, czyli bezpośrednio po naszej akcesji, z latami 2014–2015 zwraca uwagę wyraźny wzrost wydajności produkcji wszystkich liczących się warzyw i większości owoców. Nie przekłada się to jednak na jednoczesny wzrost zbiorów...   Łukasz Zaremba

Więcej w numerze 12/2015 WiOM, s. 18-19.

24. kwiecień 2024 00:14