Coraz wydajniejsza produkcja

Choć powierzchnia uprawy niektórych gatunków owoców i warzyw systematycznie spada, na przestrzeni ostatniej dekady znacznie wzrosła produkcja owoców i warzyw. Polska stała się europejskim potentatem w produkcji jabłek, czarnej porzeczki, kapusty i truskawek.
Koniec sezonu produkcyjnego skłania do analiz, podsumowań nie tylko w odniesieniu do mijającego roku, ale też w odniesieniu do minionej dekady. Po przeszło dziesięciu latach obecności naszego kraju w Unii Europejskiej, nawet po przeprowadzeniu pobieżnej analizy rynku owoców i warzyw, zauważyć można kilka interesujących zmian w tym czasie. Porównując lata 2004–2005, czyli bezpośrednio po naszej akcesji, z latami 2014–2015 zwraca uwagę wyraźny wzrost wydajności produkcji wszystkich liczących się warzyw i większości owoców. Nie przekłada się to jednak na jednoczesny wzrost zbiorów... Łukasz Zaremba
Więcej w numerze 12/2015 WiOM, s. 18-19.
Podobne artykuły
PogodaPoznań
temp. min./max.
29°C/33°C
Polecany artykuł
-
28.07.2022
Kto jest winny zasianej panice? - Cukier jest i g…
-
25.07.2022
Dlaczego cukier jest tak drogi i dlaczego zaczyna…
-
22.07.2022
Bronisze: są już pierwsze jabłka. Morelom i brzos…
-
08.08.2022
Na Ukrainie ceny skupu jabłek od 1 zł, a cena dal…
-
22.07.2022
Jakie wartościowe odmiany czereśni sprawdzą się w…
-
01.08.2022
Opadzina liści Goldena. Co wiemy o tej chorobie?