StoryEditor

Jak kształtują się ceny warzyw i owoców na Broniszach?

09.05.2019., 11:54h
Mijający tydzień po trzeciomajowej przerwie minął pod znakiem kilku tegorocznych premier na owoce i warzywa krajowe. Nadal obserwowaliśmy wysokie ceny  ubiegłorocznych warzyw krajowych i równoległe spadki cen tzw nowalijek.

Dopisał też wzmożony popyt ze strony bazarkowych i straganowych sezonowych kupców – wiosenna machina rynkowa zaskoczyła i będzie nabierać obrotów z każdym tygodniem. Najwięcej energii dostarczają Rynkowi oczywiście młode krajowe warzywa czyli rzodkiewki, sałaty, kapustne, korzeniowe, szparagi i już młode ziemniaki odm. Irga. Ich ceny sukcesywnie spadają i stają się już akceptowalne dla większości konsumentów:

  • rzodkiewki 1–1,5 zł/pęczek,
  • buraki ćwikłowe  2–3 zł/pęczek,
  • marchew młoda 2,5–3,5 zł/pęczek,
  • szpinak 4–5 zł/kg,
  • koperek 1–1,33 zł/pęczek,
  • szczypiorek 0,8–1,1 zł/pęczek,
  • sałata masłowa 1,2–1,75 zł/szt.,
  • szparagi 5–7 zł/pęczek 0,5 kg,
  • kalafiory 4,5–5,5 zł/szt.,
  • brokuły 4–5 zł/szt.,
  • kapusta biała 3–4 zł/szt.

Duże poruszenie na Rynku Bronisze wzbudziły również zwiększające się dostawy krajowych truskawek, które już dojrzały dzięki różnego rodzaju osłonom (szklarnie, tunele, włókniny). Ceny na razie wygórowane 15–18 zł/kg ale zbyt długo się nie utrzymają (dla porównania importowane z Hiszpanii i Grecji kosztują ok 10 zł/kg).

Nie możemy jednak zapomnieć o nieustannej drożyźnie ubiegłorocznych warzyw krajowych:

  • ceny cebuli dochodzą do poziomu 3 zł/kg,
  • kapusta biała 4,5 zł/kg,
  • marchew krajowa i importowana 2–2,5 zł/kg,
  • ziemniaki krajowe i importowane 2,2–2,5 zł/kg,
  • selery 3,5 zł/kg,
  • buraki ćwikłowe 1,2–1,5 zł/kg.

Niepokojąco zabrzmiały doniesienia o przymrozkach, które wystąpiły w ciągu kilku ostatnich dni. Mogły uszkodzić kwitnące właśnie truskawki (w uprawach bez osłon). Straty odbiją się opóźnieniem podaży głównego zbioru i wyższymi cenami.

Maciej Kania
źródło: mat. prasowe Rynku Hurtowego Bronisze

19. kwiecień 2024 17:34