StoryEditor

Jak wygląda rynek warzyw w skali Unii Europejskiej?

20.06.2022., 00:00h

Produkty pochodzące z Belgii i Holandii na rynku UE miały charakter uzupełniający, a znacząco dominowały francuskie kalafiory.

Jeżeli chodzi o sałatę, to ta pochodziła po równo z Niemiec oraz Belgii. Sałata lodowa natomiast z Niemiec i Holandii. Ogórki w krajach Unii Europejskiej dominowały z rodzimych rynków, a braki dopełniane były dostawami z Holandii i Belgii.
Ceny miały tendencje spadkowe, których powodem był niewystarczający popyt ze strony klientów i zbyt duża podaż.

Ponownie Belgia i Holandia przodują, jeżeli chodzi o pomidory TOV. Dostawy z Polski, Niemiec, Włoch, Hiszpanii oraz Francji miały charakter uzupełniający. W sektorze szparagów białych importowane były one z Polski, asortyment zielonych uzupełniany był z takich krajów jak Włochy, Węgry oraz Polska, fioletowe w większości pochodziły z Grecji.

Źródło: nawozy.eu
Fot: envatoelements

24. kwiecień 2024 02:36