StoryEditor

Kisiciele znowu w akcji

04.03.2019., 11:49h
Kisiciele z Mechanika to grupa uczniów z Zespołu Szkół Mechanicznych i Logistycznych w Słupsku, która pod okiem nauczyciela Marcina Kisielewskiego propaguje kiszonki.

– Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta, ale najróżniejsze warzywa i owoce, które po procesie fermentacji smakują rewelacyjnie. Takie kiszonki robimy i uczymy innych jak samemu je przyrządzać. Dodatkowo są bardzo zdrowe. Najnowsze badania nad wpływem bakterii kwasu mlekowego na organizm człowieka wskazują, że mają dobroczynny wpływ na psychikę człowieka.

Kisiciele gościli w Centrum Zdrowia Psychicznego w Słupsku, gdzie wraz z pensjonariuszami i kadrą ośrodka przeprowadzali warsztaty z kiszenia. Powstały różnokolorowe kiszonki, ale także zakwas z buraków, kiszone gruszki czy kiszone cytryny.

Zapraszamy na fotorelację z zajęć. Opublikowane zdjęcia przedstawiają uczniów z Zespołu Szkół Mechanicznych i Logistycznych oraz kadrę Szpitala.

To już kolejna akcja przeprowadzona przez grupę Kisicieli z Mechanika. O poprzedniej możesz przeczytać tutaj.

Maciej Kania
Źródło: Marcin Kisielewski – mat. prasowe

18. kwiecień 2024 11:58