StoryEditor

Mrożonki mają się całkiem dobrze

03.01.2017., 10:55h

 

W sezonie 2015/2016 cena średnio ważona 1 kg owoców mrożonych wynosiła 1,23 euro. Wzrosła cena porzeczki czerwonej, cena agrestu odnotowała głęboki spadek. Ceny płacone producentom warzyw były niższe, z wyjątkiem różyczkowanych kalafiorów i brokułów.

Członkowie Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw spotykają się dwa razy do roku: na początku i na końcu sezonu. Ostatnio 18 listopada w Jachrance. 

To, że w branży panuje umiarkowany optymizm, nie oznacza, że producentom owoców i warzyw działo się dobrze. Ale i przetwórcy zwracali uwagę na zagrożenia, jakie pojawiają się na horyzoncie.

Twarde dane

 

 

 

Czyli statystyczne, przedstawiła dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Mrożone owoce i warzywa są cały czas na pierwszym miejscu w strukturze wartości polskiego eksportu (28%) przed sokami. Wartość w sezonie 2015/2016 to 675,9 mln euro. (...)   Jolanta Szaciłło

Więcej w numerze 1/2017 WiOM, s. 10-12. 

29. kwiecień 2024 04:36