StoryEditor

Po które warzywa najchętniej sięgali konsumenci w październiku?

31.10.2020., 00:00h

Ziemniaki, pomidory i cebula to najpopularniejsze warzywa w październiku - wynika z „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.

Top trzy wśród warzyw to ziemniaki (98%), pomidory (95%) oraz cebula (89%). Przy czym odpowiednio 19%, 16% i 6% respondentów spożywało je codziennie.

W październiku na stołach Polaków pojawiały się także ogórki (87%), marchew (87%), papryka (63%) oraz kapusta (62%). Ogórki codziennie jadło 4% respondentów, marchew 4%, paprykę 1%, natomiast kapustę 1%.

Rzadziej jedzone są kalafior (52%), pieczarki (51%) oraz brokuły (38%).

W przypadku warzyw odnotowano spadek spożycia większości warzyw, z wyjątkiem ziemniaków, pomidorów, oraz marchwi, których to poziom spożycia nie zmienił się. Jedynie pieczarki odnotowały wzrost spożycia. Ten ewenement wyjaśnili sami producenci.

- Grzyby nie przeprowadzają fotosyntezy, dlatego pieczarki i boczniaki nie są produktami sezonowymi. W środku zimy nie różnią się niczym od pieczarek kupionych latem czy wiosną. Ich jakość i walory odżywcze zawsze pozostają na tym samym poziomie. Poziomie bardzo wysokim, przypomnijmy, co trzecia pieczarka na europejskich stołach pochodzi z Polski - mówił Maciej Spychał ze Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych.


ksz, oprac. na podst. KZGPWiO
30. kwiecień 2024 20:00