StoryEditor

Rolnik zbierze, a ile mu za to zapłacą?

24.08.2016., 10:40h
Wielkotowarowa produkcja znacznie różni się od tej prowadzonej z przeznaczeniem na sprzedaż detaliczną. Inna jest technologia uprawy, inne są też ceny uzyskiwane przez rolników. Sprawdź, ile przetwórnie płacą za fasolę szparagową, cukinię oraz cebulę.

Znajomy producent warzyw z województwa kujawsko-pomorskiego podał nam ceny jakie płacą mu przetwórnie za wyprodukowane przez niego warzywa.

Za 1 kg fasoli szparagowej można otrzymać 0,70-0,80 zł, w zależności od twardości strąków. Przy wielkotowarowej uprawie tego warzywa inna jest jednak technologia zbioru. Zamiast wielokrotnego zbioru ręcznego wykonuje się jeden zbiór kombajnem. Rolnik przewiduje plon z 1 ha na poziomie 17 t. Przy wspomnianej wyżej cenie da to przychód w wysokości 11,9-15,6 tys. zł/ha.

Cukinia, którą zbiera się aż do pierwszych przymrozków w tym roku plonuje bardzo dobrze. Uprawiana na dobrej glebie z zastosowaniem fertygacji "nie ma innego wyjścia". Cena za to warzywo jest porównywalna z ubiegłoroczną i wynosi 0,80 zł/kg. Na chwilę obecną producent zebrał około 60 t/ha co daje przychód na poziomie 48 tys. zł. Zyski z uprawy z pewnością jeszcze się powiększą, bo przed sobą ma ponad miesiąc zbiorów. 

Cebula jest tania jak przysłowiowy barszcz – 0,20 zł/kg to cena za jaką można sprzedać to warzywo prosto z pola. Temat sytuacji na cebulowym rynku porusza się także na spotkaniach producenckich. Co ciekawe cebulowymi potęgami mogą się w niedługim czasie stać Ukraina i Rosja. Tym bardziej, że tamtejszym producentom płaci się więcej niż naszym, bo 30 groszy !

19. kwiecień 2024 22:59