StoryEditor

Średnie ceny warzyw na rynkach hurtowych. Notowania za okres: 04-07.11.2019 r.

12.11.2019., 12:12h

Prezentujemy średnie ceny warzyw na rynkach hurtowych. Notowania za okres: 04-07.11.2019 r.

Rynek owoców i warzyw świeżych - notowania za okres: 04-07.11.2019 r.

Miejscowość
 
 
Bronisze
 
Bydgoszcz
 
Lublin
 
Łódź
 
Data notowania
    07.11.19   06.11.19   05.11.19   05.11.19  
Owoce 
  Jedn. Max Min Max Min Max Min Max Min
KRAJOWE
                   
Buraki ćwikłowe
  kg 0,70 1,00 1,00 1,20 1,00 1,20 0,80 1,50
Cebula biała
  kg 1,10 1,40 1,60 2,00 1,50 2,00 1,13 1,73
Kalafiory
  szt. 3,66 5,00 2,00 2,20 3,00 3,50 1,50 3,00
Kapusta biała
  kg 0,70 1,00 1,50 2,50 1,00 1,25 0,60 1,10
Marchew
  kg 0,70 0,90 1,80 2,00 1,00 1,20 0,80 1,50
Ogórki długie
  kg     4,00 5,80        
Ogórki gruntowe
  kg 7,00 8,00 5,00 5,80 6,00 6,00    
Ogórki krótkie
  kg 6,50 8,00         5,00 6,40
Papryka czerwona
  kg 3,75 5,00 3,20 3,66 4,20 4,60 3,00 5,00
Papryka zielona
  kg 2,00 3,00 3,20 3,66     2,00 3,00
Papryka żółta
  kg 3,75 5,00 3,20 3,66 5,80 5,80 3,00 5,00
Pietruszka
  kg 1,20 2,50     2,80 3,00 2,00 4,00
Pomidory
  kg 5,00 6,50 3,50 4,00 4,50 4,66 3,00 5,00
Pomidory gruntowe
  kg             1,11 2,50
Pomidory malinowe
  kg 6,00 8,50 4,00 5,50 6,67 7,50 4,17 5,50
Pory
  kg 2,00 3,20 2,50 3,00 3,00 3,00    
Rzodkiewka
  pęczek 1,10 1,50 1,00 1,50 1,20 1,50 1,00 1,80
Sałata
  szt. 1,25 2,50 1,50 1,80 1,80 2,00 1,50 2,20
Selery
  kg 1,80 2,20 2,00 2,60 2,40 3,00 1,60 3,00
Ziemniaki
  kg 1,13 1,33 1,53 1,53 1,33 2,00 1,20 1,67
Boczniaki
  kg 10,00 15,00            
Pieczarki
  kg 5,00 7,50 5,00 6,00 6,34 6,49 6,25 7,50
IMPORTOWANE
                   
Czosnek
  kg 5,50 6,50     11,00 11,00    
Ogórki długie
  kg 3,80 5,00     4,80 6,00    
Papryka czerwona
  kg 5,00 5,75            
Papryka zielona
  kg                
Papryka żółta
  kg 5,00 5,75            
Miejscowość
    Poznań   Rzeszów   Szczecin   Wrocław  
Data notowania
    05.11.19   06.11.19   04.11.19   04.11.19  
Owoce 
  Jedn. Max Min Min Max Min Max Min Max
KRAJOWE
                   
Buraki ćwikłowe
  kg 1,20 1,80 1,00 1,50 1,00 1,20 1,20 1,50
Cebula biała
  kg 1,50 2,40 1,50 1,80 1,20 1,60 1,50 1,50
Kalafiory
  szt. 2,50 3,50 3,50 4,00 4,00 5,00 2,50 3,00
Kapusta biała
  kg     1,20 1,50        
Marchew
  kg 1,20 1,80 1,20 1,50 1,20 1,50 1,20 1,20
Ogórki długie
  kg         5,00 5,00    
Ogórki gruntowe
  kg     5,50 6,00     5,50 6,00
Ogórki krótkie
  kg 5,00 6,00 5,50 5,50 4,00 6,00 5,00 5,50
Papryka czerwona
  kg 5,40 7,00     5,00 6,00    
Papryka zielona
  kg 3,60 4,40     4,00 5,00    
Papryka żółta
  kg 5,40 7,00     4,50 5,00    
Pietruszka
  kg 2,50 3,60 3,00 4,00 4,50 6,00 2,60 3,00
Pomidory
  kg 4,33 5,00 4,00 5,00 6,00 8,00 4,20 4,20
Pomidory gruntowe
  kg                
Pomidory malinowe
  kg 6,33 7,50 5,00 6,00     7,00 8,00
Pory
  kg         3,00 3,00    
Rzodkiewka
  pęczek 1,10 1,30 1,20 1,50 2,50 3,00 1,00 1,00
Sałata
  szt. 1,67 2,00 1,50 2,00 4,00 4,00 2,00 2,00
Selery
  kg 2,50 3,20 2,50 3,00 2,40 3,00 3,00 3,00
Ziemniaki
  kg 1,20 1,73 1,50 1,80 1,07 1,33 2,00 2,50
Boczniaki
  kg             15,00 20,00
Pieczarki
  kg 5,00 6,00 6,50 7,00     6,00 7,00
IMPORTOWANE
                   
Czosnek
  kg                
Ogórki długie
  kg                
Papryka czerwona
  kg             6,00 6,00
Papryka zielona
  kg             4,00 4,00
Papryka żółta
  kg             4,00 4,00

Zmiany cen warzyw

 
 
Cena zł/jedn
 
 
 
Zmiany ceny (%)
 
Produkt
Jedn. 07.11.2019   31.10.2019   w stosunku do poprzedniego notowania*)   2 tyg.   3 tyg.   4 tyg.  
 
  Min Max Min Max Min Max Min Max Min Max Min Max
1
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Warzywa krajowe
                         
Buraki ćwikłowe
kg 0,99 1,36 1,04 1,39 -4,8 -1,8 -3,4 -3,8 -6,0 -10,7 -8,8 25,8
Boczniaki
kg 12,50 17,50 12,50 17,50 0,0 0,0 0,0 0,0 25,0 16,7 25,0 75,0
Cebula biała
kg 1,38 1,80 1,40 1,80 -1,4 0,3 0,6 -0,6 -8,4 -5,6 -1,9 28,4
Kalafiory
szt. 2,83 3,65 2,33 3,21 21,4 13,6 5,3 5,3 7,6 -7,6 -7,1 19,7
Kapusta biała
kg 1,00 1,47 0,99 1,44 1,3 2,3 -12,3 -6,4 5,3 13,1 5,3 54,7
Marchew
kg 1,14 1,45 1,14 1,46 -0,5 -0,5 2,2 -0,4 3,4 -7,9 1,9 29,9
Ogórki gruntowe
kg 5,80 6,36 5,00 5,88 16,0 8,2 20,0 12,2 33,8 31,6 104,7 124,5
Ogórki krótkie
kg 5,17 6,23 5,23 5,92 -1,3 5,4 4,7 11,0 23,0 23,7 36,7 64,9
Pieczarki
kg 5,73 6,78 5,71 6,76 0,4 0,4 -0,7 0,2 10,8 0,5 5,7 25,2
Pietruszka
kg 2,66 3,73 3,03 4,15 -12,2 -10,2 -13,7 -9,8 -21,1 -20,4 -14,7 19,6
Pomidory
kg 4,32 5,30 3,20 3,99 34,8 32,9 32,1 35,6 28,6 19,4 29,5 58,9
Pomidory gruntowe
kg 1,11 2,50 1,26 2,18 -11,5 14,9 -28,6 -4,8 -22,3 0,0 -26,4 65,6
Pomidory malinowe
kg 5,60 6,93 3,93 5,58 42,4 24,1 47,8 26,5 54,3 29,1 51,2 87,3
Pory
kg 2,63 3,05 2,70 3,35 -2,8 -9,0 -5,4 -15,9 16,7 1,7 16,7 35,6
Rzodkiewka
pęczek 1,26 1,64 1,11 1,45 13,5 12,9 10,1 7,6 16,3 9,9 16,3 50,8
Sałata
szt. 1,90 2,31 1,69 2,12 12,5 9,1 20,6 11,9 29,4 10,1 10,6 34,5
Selery
kg 2,28 2,88 2,30 2,91 -1,1 -1,3 0,0 -5,0 -3,9 -9,7 -9,6 14,2
Ziemniaki
kg 1,37 1,74 1,18 1,39 15,7 25,3 13,3 18,3 -0,5 5,3 -1,3 25,2

Ceny skupu netto w zakładach przetwórczych i chłodniach zbierane 4-5 XI 2019 r. (zł/kg)

Województwa
Jabłko
Cebula
Cebula
Pory
Selery
Szpinak
Dynia
Marchew
Marchew
Papryka
Brokuł
Kalafior
 
przemysłowe
obierana
w łusce
 
 
 
drążona
na plastry
na kostkę
 
różyczkowany
różyczkowany
dolnośląskie
                       
kujawsko-pomor.
          0,55/k-0,70lz/k 0,75lz/k 0,37lz/k 0,28lz/k      
kujawsko-pomor.
  1,30lz 0,50lz 0,90lz/k             1,95lz/I/k 1,25lz/I/k
kujawsko-pomor.
            0,75lz/k          
kujawsko-pomor.
  1,30lz-1,35lz 0,51lz                  
lubelskie
                       
lubelskie
      1,10lz/k-1,20lz/k               1,15lz/II/k-1,20lz/I/k
lubelskie
0,55-0,60lz     1,20lz/k-1,25lz/k             1,65lz/II/k-1,70lz/I/k 1,20lz/II/k
lubuskie
              0,35lz/k 0,28lz/k      
łódzkie
0,54-0,58lz                      
małopolskie
0,55                      
mazowieckie
0,55-0,60lz         0,50/k-0,55/k         1,60/k-1,65/k-1,75lz/I/k  
podkarpackie
                       
podkarpackie
                    1,90lz/I/k 1,20lz/II-1,25lz/I
podlaskie
        1,90lz/k              
podlaskie
              0,41lz/k 0,30lz 1,00/zielona-2,10/czerwona-2,30/żółta    
pomorskie
                       
śląskie
                       
świętokrzyskie
                       
warmińsko-mazur.
                       
wielkopolskie
  1,30lz                   1,20lz/II-1,30lz/I
wielkopolskie
                       
zachodnio-pomor.
  1,30lz-1,33lz 0,52lz             1,25lz/zielona-2,25lz/czerwona    
 
                       
średnio
0,55-0,60lz 1,31lz 0,51lz 0,90/k-1,18z/k 1,90lz/k 0,53-0,70lz/k 0,75lz/k 0,38lz/k 0,29lz/k 1,13/zielona-2,18/czerwona-2,30/żółta 1,65lz/II/k-1,83lz/II/k 1,18lz/II/k-1,25/kl.I
 
                       
tydzień temu
0,55-0,62lz 1,38lz 0,54lz 0,90/k-1,21lz/k - - - 0,35lz/k 0,28lz/k - 1,63-1,86lz/I/k 1,20lz/II/k-1,30/kl.I
 
                       
rok temu
0,14lz 1,84lz 0,87lz 1,29lz - - - 0,39lz 0,28lz - 2,06lz 1,38lz

lz/ cena loco zakład, k/kontraktacja,kl.I/klasa I, kl.II/klasa II,extra/klasa ekstra

Źródło: MRiRW

19. kwiecień 2024 08:04