StoryEditor

Średnie ceny warzyw na rynkach hurtowych. Notowania za okres: 07-17.10.2019 r.

22.10.2019., 12:11h

Prezentujemy średnie ceny warzyw na rynkach hurtowych. Notowania za okres: 07-17.10.2019 r.

Rynek owoców i warzyw świeżych - notowania za okres: 07-17.10.2019 r.

Miejscowość
 
 
Bronisze
 
Bydgoszcz
 
Łódź
 
Data notowania     16.10.19   16.10.19   16.10.19  
Owoce    Jedn. Max Min Max Min Max Min
KRAJOWE                
Buraki ćwikłowe   kg 0,60 0,85 1,20 1,60 0,90 1,60
Cebula biała   kg 1,10 1,50 1,60 2,00 1,33 1,87
Kalafiory   szt. 2,30 3,50 2,00 2,20 2,00 4,00
Kapusta biała   kg 0,80 1,10     1,10 1,50
    szt. 2,85 3,50 1,50 2,50 3,00 5,00
Marchew   kg 0,60 0,85 1,80 2,00 1,00 1,80
Ogórki długie   kg     3,00 3,60    
Ogórki gruntowe   kg 5,00 6,00 3,00 3,50    
Ogórki krótkie   kg 4,50 6,00     5,00 5,60
Papryka czerwona   kg 3,00 4,00 3,20 3,66 3,00 4,60
Papryka zielona   kg 2,00 3,00 3,20 3,66 3,00 3,00
Papryka żółta   kg 3,00 4,00 3,20 3,66 3,00 4,00
Pietruszka   kg 1,80 2,50 6,00 7,00 2,40 4,40
Pomidory   kg 3,00 3,75 3,00 3,50 3,60 5,00
Pomidory gruntowe   kg 1,75 2,50     1,11 2,50
Pomidory malinowe   kg 3,30 5,00 3,50 5,50 3,67 5,50
Pory   kg 2,00 3,00 2,50 3,00    
Rzodkiewka   pęczek 1,33 1,85 1,00 1,50 1,00 1,80
Sałata   szt. 1,25 2,20 1,50 1,80 1,50 2,20
Selery   kg 1,50 2,30 2,00 2,60 2,40 3,20
Ziemniaki   kg 1,33 1,50 1,66 1,66 1,20 1,67
Boczniaki   kg 10,00 15,00        
Pieczarki   kg 5,00 7,50 5,00 6,00 5,50 7,50
Miejscowość
 
 
Poznań
 
Szczecin
 
Wrocław
 
Data notowania     16.10.19   14.10.19   14.10.19  
Owoce    Jedn. Max Min Max Min Min Max
KRAJOWE                
Buraki ćwikłowe   kg 1,20 1,80 1,00 1,80 1,40 1,50
Cebula biała   kg 1,50 2,40 1,80 2,00 1,70 1,70
Kalafiory   szt. 2,50 4,00 3,00 5,00 4,00 5,00
Kapusta biała   kg            
    szt. 2,50 4,50 2,50 5,00 3,00 3,50
Marchew   kg 1,20 1,80 1,00 1,50 1,00 1,50
Ogórki długie   kg     2,00 3,00    
Ogórki gruntowe   kg         5,00 5,00
Ogórki krótkie   kg 5,00 5,60 2,50 4,00 4,00 4,00
Papryka czerwona   kg 3,40 5,00 3,50 3,50 3,00 3,50
Papryka zielona   kg 3,00 4,00 3,50 3,50 2,50 2,50
Papryka żółta   kg 4,40 5,00 3,50 3,50 3,00 3,00
Pietruszka   kg 2,50 4,20 4,50 6,00 3,00 4,00
Pomidory   kg 3,83 4,67 3,00 6,00 3,70 3,70
Pomidory gruntowe   kg            
Pomidory malinowe   kg 4,17 5,83     3,50 5,00
Pory   kg            
Rzodkiewka   pęczek 1,10 1,30     1,00 1,00
Sałata   szt. 1,67 2,00 1,00 2,50 1,90 1,90
Selery   kg 2,50 4,00 2,80 4,00 3,00 3,00
Ziemniaki   kg 1,47 1,80 1,20 1,67 1,40 1,60
Boczniaki   kg            
Pieczarki   kg 5,00 6,00 4,50 6,50 6,00 7,00

Ceny skupu netto w zakładach przetwórczych i chłodniach zbierane 14-15 X 2019 r. (zł/kg)

Województwa
Jabłko
Szpinak
Cebula
Cebula
Kukurydza 
Dynia
 
przemysłowe
 
obierana
w łusce
w kolbach
drążona
dolnośląskie            
kujawsko-pomor.   0,70lz/k     0,55lz/k  
kujawsko-pomor.     1,45lz-1,50lz 0,50lz-0,52lz    
kujawsko-pomor.           0,75lz/k
kujawsko-pomor.     1,48lz-1,50lz 0,50lz-0,53lz    
lubelskie            
lubelskie   0,70lz/k-0,73lz/k        
lubelskie 0,60lz          
lubuskie            
łódzkie 0,58lz-0,60lz          
małopolskie 0,60lz          
mazowieckie 0,58lz-0,60lz 0,53/k        
podkarpackie           0,76lz/k
podkarpackie            
podlaskie            
podlaskie 0,57lz-0,60lz          
pomorskie            
śląskie            
świętokrzyskie            
warmińsko-mazur.            
wielkopolskie     1,50lz-1,53lz   0,55lz/k  
wielkopolskie            
zachodnio-pomor.     1,50lz 0,50lz-0,54lz    
             
średnio 0,59lz 0,53/k-0,71lz/k 1,49lz 0,52lz 0,55lz/k 0,75lz/k
             
tydzień temu 0,50-0,58lz 0,53/k-0,71lz/k 1,51lz 0,52lz 0,55lz/k 0,75lz/k
             
rok temu 0,18lz 0,70lz 1,69lz 0,76lz - -
Województwa
Pory
Marchew
Marchew
Brokuł
Kalafior
Papryka
 
 
na plastry
na kostkę
różyczkowany
różyczkowany
 drążona
dolnośląskie            
kujawsko-pomor.   0,37lz/k 0,28lz/k     1,50lz/zielona-1,70lz/melanż-1,90lz/czerwona
kujawsko-pomor. 1,20lz/k     1,90lz/I/k 1,30lz/I/k  
kujawsko-pomor.            
kujawsko-pomor.            
lubelskie            
lubelskie 1,20lz/k       1,20lz/II/k-1,30lz/I/k  
lubelskie       1,85lz/I/k 1,20lz/II/k 1,50lz/zielona-1,70lz/melanż-2,20lz/czerwona
lubuskie   0,33lz/k-0,35lz/k 0,27lz/k-0,28lz/k      
łódzkie            
małopolskie            
mazowieckie       1,85z/I/k 1,20lz/II/k-1,40lz/I/k  
podkarpackie            
podkarpackie            
podlaskie            
podlaskie            
pomorskie            
śląskie            
świętokrzyskie            
warmińsko-mazur.            
wielkopolskie 1,40lz/k       1,20lz/II-1,50lz/I 1,50lz/zielona-1,80z/melanż-
wielkopolskie           -2,20lz/czerwona-2,50lz/żołta
zachodnio-pomor.            
             
średnio 1,20lz/k-1,40lz/k 0,33lz/k-0,37lz/k 0,27lz/k-0,28lz/k 1,87lz/I/k 1,20lz/II/k-1,38lz/kl.I 1,50lz/zielona-1,70lz/melanż-2,10lz/czerwona-2,50lz/żółta
             
tydzień temu 1,20lz/k-1,40lz/k 0,33lz/k-0,37lz/k 0,27lz/k-0,28lz/k 1,65lz/II/k-1,83lz/k 1,20lz/II/k-1,27lz/kl.I 1,50lz/zielona-1,70lz/melanż-2,10lz/czerwona-2,50lz/żółta
             
rok temu 1,13lz 0,38lz 0,26lz 2,07lz 1,24lz -

lz/ cena loco zakład, k/kontraktacja,kl.I/klasa I, kl.II/klasa II,extra/klasa ekstra

Zmiany cen warzyw

 
 
Cena zł/jedn
 
 
 
Zmiany ceny (%)
 

Produkt

Jedn.

17.10.2019

 

10.10.2019

 

w stosunku do poprzedniego notowania*)

 

2 tyg.

 

3 tyg.

 

4 tyg.

 

    Min Max Min Max Min Max Min Max Min Max Min Max
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Warzywa krajowe                          
Buraki ćwikłowe kg 1,05 1,53 1,08 1,44 -3,1 5,8 -2,0 0,2 -2,0 1,2 -9,7 31,2
Boczniaki kg 10,00 15,00 10,00 15,00 0,0 0,0 0,0 0,0 -29,4 -5,3 0,0 50,0
Cebula biała kg 1,51 1,91 1,41 1,83 7,1 4,6 6,1 0,8 5,0 4,8 -14,2 8,9
Kalafiory szt. 2,63 3,95 3,05 4,03 -13,7 -2,1 -19,9 -9,9 -24,8 -12,8 -15,3 27,1
Kapusta biała kg 0,95 1,30 0,95 1,30 0,0 0,0 -13,6 -7,1 -11,6 -3,7 -5,0 30,0
Marchew kg 1,10 1,58 1,12 1,53 -1,5 2,7 -3,7 0,2 -6,1 2,1 -9,3 29,9
Ogórki gruntowe kg 4,33 4,83 2,83 3,50 52,9 38,1 28,4 24,7 44,4 25,5 49,4 66,7
Ogórki krótkie kg 4,20 5,04 3,78 4,40 11,1 14,5 20,0 24,2 20,0 22,3 34,4 61,3
Pietruszka kg 3,37 4,68 3,12 4,20 8,0 11,5 -5,7 0,3 -1,4 3,3 -14,2 19,3
Pomidory kg 3,36 4,44 3,33 4,24 0,7 4,7 10,1 13,9 4,7 4,4 41,5 87,1
Pomidory gruntowe kg 1,43 2,50 1,51 2,33 -5,2 7,1 6,6 31,7 6,2 26,2 25,8 119,9
Pomidory malinowe kg 3,63 5,37 3,70 5,01 -2,0 7,2 -4,7 5,0 -9,3 2,5 25,1 85,1
Pory kg 2,25 3,00 2,25 3,00 0,0 0,0 0,0 0,0 5,9 13,2 -23,3 2,3
Rzodkiewka pęczek 1,09 1,49 1,09 1,52 0,0 -2,0 -4,2 -1,8 0,0 1,3 0,0 37,2
Sałata szt. 1,47 2,10 1,72 2,17 -14,5 -3,1 -7,7 3,5 -1,1 9,9 -17,8 17,5
Selery kg 2,37 3,18 2,52 3,08 -6,0 3,2 -8,5 -4,0 0,4 3,2 -11,4 19,2
Ziemniaki kg 1,38 1,65 1,39 1,59 -0,8 3,5 -4,2 -5,0 -8,8 -4,0 -7,7 10,6

Źródło: Notowania rynkowe Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

19. kwiecień 2024 03:04