StoryEditor

Jarmuż coraz popularniejszy, czy uprawa się opłaca?

17.03.2016., 10:21h
Popularność jarmużu wyraźnie wzrosła w tym roku w krajach Europy Północnej i Środkowej. Warzywo to przez wiele lat zapomniane, dziś stopniowo wraca do łask. Potencjał ma spory. 

Co wyróżnia jarmuż na tle innych warzyw? Z pewnością to, że ten przedstawiciel kapustnych pojawia się na rynku w stanie świeżym, wtedy kiedy pozostałe warzywa z niego znikają. Przez kilka miesięcy w roku warzywa zebrane prosto z pola są niedostępne, ale nie jarmuż. Walorów smakowych nabiera dopiero po pierwszych przymrozkach, jego liście stają się wtedy słodsze. Jest więc świetną propozycją do przydomowych ogrodów, która wzbogaci naszą ubogą zimową dietę w wartościowy pokarm. Uprawa na skalę towarową również jest interesująca.

Opłacalność uprawy tego warzywa wydaje się zależeć od popytu. Spopularyzowanie spożywania jarmużu, powinno spowodować gwałtowny wzrost zapotrzebowania na niego, szczególnie w miesiącach zimowych. Biorąc pod uwagę, że uprawa nie jest skomplikowana, wegetacja odbywa się w dużej mierze w okresie, kiedy aktywność szkodników i patogenów maleje oraz fakt, że jarmuż można uprawiać jako poplon sprawia, że jest to roślina, której warto się przyjrzeć.

Na początek można się rozeznać, jak wygląda rynek jarmużu w Europie. W kilku słowach można rzec: z roku na rok coraz lepiej.  – Uprawiamy jarmuż od kilku lat, ale w obecnym sezonie zapotrzebowanie na to warzywo wzrosło zaskakująco – wyjaśnia Ian Clayton z firmy Kernel Export. – Miesiące zimowe są najważniejszym terminem spożywania dużych ilości tego warzywa, które coraz częściej jest uznawane za "super jedzenie", ze względu na swoje świetne właściwości odżywcze, szczególnie obfitość witamin oraz wapnia – dodaje Clayton. 

Holandia jest ważnym rynkiem zbytu jarmużu, od kiedy stał się on częścią tamtejszej kuchni. Co więcej, ilość zamówień płynących z Wielkiej Brytanii, Niemiec i Skandynawii rośnie, ponieważ ludzie odkryli nowe zastosowania kulinarne jarmużu, Używają go do sałatek, owocowych smoothie czy też dań pieczonych. 

Wydaje się, że to kwestia czasu, kiedy jarmuż podbije polski, zimowy rynek warzyw. Najwięcej zarobią Ci, którzy zaryzykują uprawę i jednocześnie trafią na duży popyt ze strony klientów. Może odpowiedni moment nadejdzie już w tym roku? 
mk

Źródło: freshplaza.com

29. kwiecień 2024 10:07