StoryEditor

Szparag niemieckim warzywem nr 1

04.03.2016., 10:20h
Uprawa szparaga, w 2015 r., zajmowała największą powierzchnię spośród wszystkich warzyw uprawianych w Niemczech. Drugie i trzecie miejsce w zestawieniu zajmują odpowiednio cebula oraz marchew.

W ubiegłym roku, u naszych zachodnich sąsiadów, szparagi uprawiano na 25 700 ha, co oznacza 2% wzrost w porównaniu do poprzedniego sezonu. Z oficjalnych danych przedstawionych przez Destatis (Niemiecki Urząd Statystyczny) wynika, że całkowite zbiory tego warzywa wyniosły w skali kraju 114 tys. ton. Blisko 70% wszystkich szparagów zebrano w 4 regionach: Dolnej Saksonii (25,2 tys. ton), Bawarii (18,4 tys. ton), Nadrenii Północnej-Westfalii (18 tys. ton) oraz Brandenburgii (15,3 tys. ton).

Drugim warzywem w zestawieniu jest cebula, z ponad dwukrotnie mniejszą powierzchnią upraw (11 100 ha). Zbiory cebuli w ubiegłym roku wyniosły 498 tys. ton. Z kolei marchew uprawiano na 9,6 tys. ton i zebrano 527 tys. ton korzeni, a kapusty 404 tys. ton.

W ogólnym rozrachunku zebrano o 7% mniej warzyw polowych (3,3 mln ton). Spadek zanotowano głównie w warzywach kapustnych (-13%) oraz warzywach korzeniowych i bulwiastych (-6%). Z upraw pod osłonami zebrano 146 tys. ton warzyw, o 9% mniej niż przed rokiem. Truskawkę uprawiano na mniejszej powierzchni (-4%, 18 400 ha), ale zebrano więcej owoców (+2%, 173 tys. ton).

mk
Źródło: freshplaza.com
05. maj 2024 13:31