StoryEditor

Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka atakuje !

15.06.2016., 10:32h
Plantacje ogórków w południowej-wschodniej Polsce są narażone na infekcje bakteryjne. Skuteczną walkę z bakteryjną kanciastą plamistością ogórka można toczyć, gdy pozna się jej sprawcę.

Choroba pojawia się głównie w uprawach polowych warzyw dyniowatych i najgroźniejsza jest dla ogórka. Porażone ogórki wydają niski plon, ponieważ zainfekowane liście przestają asymilować, co bardzo osłabia kondycję roślin.

Objawy
  • pierwsze na liścieniach: uwodnione, białawe plamki wzdłuż brzegów
  • liście i ogonki liściowe: uwodnione plamki otoczone halo, plamy się powiększają, ale ograniczają je nerwy, porażona tkanka brązowieje, zamiera i zmienia kolor na beżowy, dodatkowo łatwo się wykrusza, więc liście wyglądają na podziurawione
  • owoce: okrągłe, uwodnione plamki, które mogą gwiaździście pękać, owoce zaczynają gnić, jeśli porażone zostaną zawiązki to opadają lub tworzą się z nich zdeformowane owoce
Charakterystyka sprawcy

Chorobę powoduje bakteria Pseudomonas syringae pv. lachrymans. W obrębie gatunku stwierdzono 16 ras, na które część odmian ogórka jest uodporniona. Patogen najlepiej rozwija się w temperaturze 25-27°C. Z sezonu na sezon przenosi się wraz z nasionami i resztkami roślinnymi. W czasie uprawy bakteria rozprzestrzenia się wraz z kroplami wody, na częściach roboczych maszyn, razem z wiatrem czy też przy pomocy owadów. Warunkiem koniecznym do zajścia infekcji jest wnikcięcie patogena do wnętrza rośliny przez szparki, hydatody bądź mikrouszkodzenia, zwłaszcza gdy ogórki są wilgotne.

Ochrona
  1. Zdrowe nasiona
  2. Minimum dwuletni płodozmian
  3. Gorczyca - dobry przedplon
  4. Prace pielęgnacyjne wykonywać, gdy rośliny obeschną
  5. Unikać deszczowania
  6. Opryski środkami miedziowymi
26. kwiecień 2024 23:17