StoryEditor

Dobry przedplon, zły przedplon cz.1.

16.08.2016., 10:39h
Niektóre gatunki warzyw korzystnie reagują na uprawę, po innych. Sprawdź, co dla czego jest dobrym przedplonem, a których warzyw lepiej po sobie nie uprawiać.
  1. Kapusta głowiasta i brukselska
    - dobry przedplon: strączkowe, korzeniowe, pomidor, dla odmian późnych: szpinak, rzodkiewka, sałata- zły przedplon: buraki, kukurydza
  2. Kalafior
    - dobry przedplon: większość warzyw oprócz kapustowatych; na zbiór jesienny: wczesny ziemniak, groch na zielone nasiona- zły przedplon: buraki, kukurydza
  3. Marchew i pietruszka
    - dobry przedplon: kapustne, cebulowe, zboża, pomidor
    - zły przedplon: uprawa po sobie i innych korzeniowych (przerwa 3-4 lata), ziemniaki
  4. Seler
    - dobry przedplon: kapustne, por, strączkowe, sałata, rzodkiewka, szpinak, ogórek, pomidor
    - zły przedplon: uprawa po sobie i innych selerowatych, cebula
  5. Burak ćwikłowy
    - dobry przedplon: zboża, cebula, por, ogórek, pomidor
    -zły przedplon: kapustne, korzeniowe, ziemniak, rzepak
  6. Cebula
    - dobry przedplon: uprawa po sobie przez 1 rok, strączkowe, ogórek, seler, jęczmień, pszenica
    - zły przedplon: inne cebulowe, kapustne, ziemniak, burak cukrowy i pastewny, marchew i pietruszka
  7. Por- dobry przedplon: większość warzyw
    - zły przedplon: cebula
29. kwiecień 2024 13:49