StoryEditor

Efekty uprawy poznasz na talerzu

18.10.2016., 10:46h

 

Uprawa ziemniaków jadalnych musi spełnić wiele warunków, aby zadowolić wymagającego konsumenta. Jednym z pierwszych jest wybór odmiany, końcowym – przygotowanie towaru do handlu.

Ziemniak staje się coraz mniej popularnym składnikiem posiłków, jednak tradycja jego spożywania i wartość odżywcza sprawiają, że na rynku jest ciągle poszukiwanym produktem. Zmiany przyzwyczajeń konsumentów oraz wymogi handlu skutkują też wysokimi wymaganiami dla bulw odnośnie do jakości, oferty odmian, przeznaczenia czy sposobu konfekcjonowania. Każdy z tych etapów jest ważny, ale jest pochodnym polowej agrotechniki ziemniaka – należy więc prowadzić ją wyjątkowo starannie.

– Po przejęciu w 2011 r. gruntów od Skarbu Państwa firma Agrosad rozpoczęła na tym terenie uprawę m.in. ziemniaków jadalnych i ich sprzedaż do supermarketów w formie konfekcjonowanej – mówi Sławomir Przybyłek, prezes Zarządu Hodowli Roślin Kalinowa Sp. z o.o., gospodarstwa w miejscowości Kalinowa, powiat sieradzki. Tutejsze gleby są kl. II–IVb, w większości klas lepszych, dobre do uprawy warzyw. Obszar użytków rolnych wynosi 550 ha, z czego 180 ha zajmują ziemniaki jadalne, 170 ha zboża, 75 ha cebula, 50 ha kukurydza, 40 ha kapusta biała, 15 ha seler. Pozostały areał przeznaczony jest pod uprawę czosnku, kapusty pekińskiej oraz łąk. W gospodarstwie prowadzony jest opas 250 szt. bydła. (…)  jb

 

Więcej w numerze 11/2016 WiOM, s. 52-54.

27. kwiecień 2024 08:24