StoryEditor

Hazera pracuje nad rzodkiewką

04.05.2016., 10:27h
Hazera to światowy lider w hodowli rzodkiewki. Swoją pozycję zawdzięcza wieloletniej pracy twórczej. Poniżej przedstawiamy cechy, na które firma zwraca uwagę w hodowli.

 

Rzodkiewka może być uprawiana zarówno pod osłonami w dużym zagęszczeniu, wtedy daje zgrubienia o niewielkiej średnicy, mniejszej niż 30 mm, jak i na dworze siana w większych odstępach (zgrubienia > 40 mm) lub gęściej. Od siewu do zbioru tego gatunku, latem, mija raptem 20 dni pod osłonami bądź 25 dni w nieosłoniętym gruncie.

- Od 1974 r. zajmujemy sie hodowlą oraz selekcją odmian rzodkiewki, szukając przy tym korzystnych cech, których żąda rynek. W 1987 r. dokonał się przełom, stworzyliśmy odmiany mieszańcowe dające wyższe plony i charakteryzujące się dużym wyrównaniem. Poza tym, zawsze wiele uwagi poświęcamy niezawodności plonowania w każdych warunkach - tłumaczy Wim van der Heijden z Hazery. Niedawno do sprzedaży trafiła biała rzodkiewka będąca odmianą mieszańcową.

Obecnie jedną z najważniejszych cech poszukiwanych przez firmę w hodowli jest odporność na choroby. - Niedawno udało się nam wyhodować odmiany o wysokiej odporności na grzyby z rodzaju Fusarium oraz Albugo Candida (bielik krzyżowych). Kolejną ważną chorobą, nad którą pracujemy i odnosimy coraz lepsze wyniki jest mączniak rzekomy - wyjaśnia menedżer.

W Hazerze pracują nad cechami, których wymagają plantatorzy, ale również dystrybutorzy bądź supermarkety. - Zgrubienia zawsze muszą charakteryzować się wysoką jakością i być trwałe. Wnętrze powinno pozostawać białe nawet po przekrojeniu rzodkiewki, np. gdy jest ona składnikiem gotowych sałatek. Konsumenci oczekują, że to wczesnowiosenne warzywo będzie dostępne przez okrągły rok, dlatego staramy się spełnić ich oczekiwania. Podsumowując dobra trwałość pozbiorcza, właściwy smak i świeży wygląd są ważne i z pewnością osiągamy te parametry - kończy Win van der Heijden.

Źródło: materiały prasowe firmy Hazera

01. maj 2024 15:15