Jest szansa na fasolę odporną na choroby i suszę?

Jest szansa na fasolę odporną na choroby i suszę?

Jednym z tematów badawczych na ten i kolejne lata w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach jest poznanie molekularnych podstaw mechanizmów odpowiedzi fasoli na wybrane stresy biotyczne i abiotyczne.

Doświadczenia będą realizowane w ramach badań podstawowych na rzecz postępu biologicznego w produkcji roślinnej w latach 2021-2027 dofinansowanych ze środków budżetu państwa. 

- Projekt jest odpowiedzią na potrzebę opracowania nowych i wydajnych strategii pozwalających na zmniejszenie zagrożenia dla produkcji fasoli nie tylko ze strony ograniczonej dostępności wody, ale też z powodu zwiększającej się presji patogenów chorobotwórczych – sprawców obwódkowej (Pseudomonas savastanoi pv. phaseolicola) i ostrej bakteriozy (Xanthomonas phaseoli pv. phaseoli) - informuje IO.

Spodziewanym efektem wymiernym proponowanych badań będzie scharakteryzowanie polskich materiałów fasoli pod względem reakcji na stres niedoboru wody oraz porażenie przez P. savastanoi pv. phaseolicola i X. phaseoli pv. phaseoli. 
IO przewiduje także, że wyniki podjętych badań wspomogą w przyszłości hodowlę odpornościową fasoli – powstaną odmiany odporne na bakteriozy oraz bardziej tolerancyjne na deficyt wody. 

- Wynikiem realizacji badań będzie również opracowanie metod diagnostycznych pozwalających na szybką i specyficzną identyfikację bakterii, co powinno się przełożyć się na poprawę bezpieczeństwa fitosanitarnego w produkcji nasiennej fasoli - dodaje Instytut.


ksz, oprac. na podst. IO, fot. IO - Doświadczenie prowadzone w Instytucie Ogrodnictwa – zdjęcia roślin z 29 kwietnia 2021 r. 

Prosto z pola: sadzenie selera, kondycja bobu i doświadczenie odmianowe w gospodarstwie Mateusza Szczepaniaka

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 05/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

9°C/17°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody