
Ten rok zweryfikował wiele odmian. Rolnicy z niektórych zrezygnują, na korzyść innych. Róże poprzerastane liśćmi, nieregularne, zamiast wypukłe, wklęsłe na środku.
U Agnieszki i Łukasza Pietrakowskich zastaliśmy ekipę różyczkującą brokuły ręcznie. Na Polu Anny i Leszka Chmielewiczów pracował kombajn.
Opinie producentów na temat tegorocznych wyników letniego sezonu brokułowego znajdziesz we wrześniowym numerze WiOM.
Katarzyna Wójcik

Agnieszka i Łukasz Pietrakowscy gospodarują na areale 17 ha, przeważa kalafior i brokuł.

Różyczkowanie ręczne.

Leszek Chmielewicz uprawia w Brukach warzywa, głównie kalafior i brokuł.

Kombajnowy zbiór brokułów – wycinka ręczna, taśmociąg i wreszcie urządzenie różyczkujące.

Pracownicy skracają głąbiki po maszynie.

Małgorzata Bruska-Ciechacka – specjalista ds. agrotechnicznych i Paweł Kuźma – starszy specjalista ds. agronomicznych z przetwórni GreenYard lustrują plantacje dostawców.