StoryEditor

Możliwość uprawy bobu przy opóźnionym siewie

18.12.2015., 10:13h
W zmieniających się nawykach żywieniowych jest miejsce również dla bobu. Czy można wydłużyć podaż tego warzywa, stosując opóźniony termin siewu? Jak zmniejszyć ryzyko tej uprawy w nieoptymalnym dla bobu terminie?

Zauważony w ostatnim czasie wzrost konsumpcji bobu w postaci świeżych nasion (na zielono) oraz dopłaty unijne przyznawane dla roślin bobowatych, skłaniają producentów do zwiększania powierzchni uprawy tego gatunku.

Sytuacja jest bardzo korzystna zarówno dla producentów, bo dochód z uprawy pochodzi z dwóch źródeł, jak i dla konsumentów, ponieważ ugotowany świeży bób ma tylko 85 cal w 100 g, zawierając przy tym dużo białka i węglowodanów, błonnik, oraz witaminy: B1, B2, PP, C i prowitaminę A, ponadto: wapń, fosfor, żelazo i magnez. Nie zawiera cholesterolu – jest więc doskonały dla chcących się zdrowo odżywiać...  dr Wojciech Matuszak

Więcej w numerze 1/2016 WiOM, s. 36.

19. kwiecień 2024 23:51