Pod prąd. Z wizytą w gospodarstwie Henryka Kowalika

Pod prąd. Z wizytą w gospodarstwie Henryka Kowalika

To pierwsze skojarzenie, które miałam, zapoznawszy się z działalnością gospodarstwa Henryka Kowalika. Podczas gdy ogromna większość plantatorów drastycznie ogranicza liczbę uprawianych gatunków, w rodzinie Kowalików naliczyłam ich grubo ponad dwadzieścia. Dowiedzmy się, dlaczego idą pod prąd?

Na sukces gospodarstwa pracują cztery rodziny: Henryk Kowalik z żoną Haliną, syn Jacek, córka Beata Kowalik-Matecka z zięciem Kamilem Mateckim oraz wnuk Adam Maziarz. Za produkcję polową odpowiada syn Jacek, Henryk Kowalik i zięć zajmują się dystrybucją. Praca z ludźmi spoczywa na barkach pani Haliny, a to wyzwanie nie lada, zważywszy na to, że w sezonie w gospodarstwie jest zatrudnionych ok. 60 pracowników. Gospodarze zapewniają im w pełni wyposażone cztery domy. Księgowość prowadzi córka Beata.

Rocznie 2,5 tony gumek

– Nastawiliśmy się głównie na nowalijki, w dużym procencie pęczkowane – mówi gospodarz. Nic nie przechowujemy, nie licząc składowania w chłodni. Nic nie uprawiamy z rozsady, wszystko siejemy wprost do gruntu, nawet już w końcu grudnia. Siewniki Monosem są w ruchu stale. Większość warzyw jest tu uprawiana na zagonach szerokości 1,5 m, m.in. rzodkiewka wysiewana partiami co 4 dni – na zagonie w czterech podwójnych rzędach. Pierwsze zasiewy są okrywane włókniną.
– Zbiory zaczynamy od początku kwietnia – opowiada Henryk Kowalik. Pole pod rzodkiewkę nie widzi herbicydów i nawozów mineralnych, tylko pomiot kurzy. Kupujemy go z fermy Woźniak od kur niosek, żeby nie zawierał antybiotyków. Pomiot zasila wszystkie nasze pola (8–10 t/ha), bo ziemia nie jest najlepsza – IV i V klasy. Przygotowanie pola załatwia głębosz kupiony w Romanowie u Adama Streubela, sprzężony z formownicą aktywną Baselier. Bazujemy na czterech odmianach: Celesta, Escala, Belsay oraz Carmen, która najlepiej sprawdza się w terminach jesiennych, nawet do końca grudnia. 

fot. Zimowe zbiory w domanowickim gospodarstwie – boćwiny, jarmużu i topinamburu.

Konferencja "Warzywa z Bronisz". Jak wygląda sprzedaż warzyw na największym rynku w Polsce?

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 04/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

8°C/16°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody