StoryEditor

Por na wszystkie sposoby – cała wiedza w jednym miejscu

06.06.2022., 00:00h

Chociaż tegoroczny popyt i cena pora z zeszłorocznej produkcji nie zachęcają do jego uprawy (duże nasadzenia w Polsce oraz import z Belgii i Holandii), to konsumpcja tego warzywa nie maleje. Areał uprawy w Polsce przekracza 4000 ha, a roczna wielkość produkcji ok. 100 tys. ton.

Por spod Szczecina

Można powiedzieć, że to gospodarstwo porem stoi. Gatunek ten rośnie na 17 ha. Nawożenie wiosenne to 700 kg/ha YaraMila Complex. Zamiennie jest stosowany również Polimag S, pogłównie Sulfammo 23 N-Process (200 kg/ha), a dolistnie nawozy z firmy Yara. Rozsada do pierwszego sadzenia odmiany Krypton przyjeżdża z Maroka. Rozsadę pora zimowego Pluston gospodarze produkują sami. Jest tu stosowana uprawa na redlinach, a rozsada jest wysadzana ręcznie. Do wykonania tak ogromnej pracy właściciele muszą zatrudnić 20 pracowników. Aby półki sklepowe były systematycznie zapełniane porem, pierwsza rozsada jest sadzona w 14. tygodniu roku do tuneli i pod włókninę.


Dwa tygodnie później sadzenie odbywa się już w polu. Zagęszczenie wynosi 140 tysięcy roślin na hektar. Po posadzeniu konieczne jest zamulenie rozsady. Gospodarze mają do dyspozycji deszczownię szpulową, a wodę czerpią ze stawu. Od roku 2017 właściciele mają kombajn Baekelandt do zbioru pora. Do jego obsługi jest potrzebna tylko jedna osoba, druga do odbierania skrzyń. Kombajn zastąpił pracę 5 osób. W ciągu 5 minut wykopuje 300 kg pora. Skrzynie z porem są przewożone do myjni....

Ten artykuł jest dostępny wyłączenie dla Prenumeratorów WiOM
Zyskaj dostęp do tego i innych wyjątkowych artykułów
27. lipiec 2024 11:02