StoryEditor

Rodzaje nasion

31.01.2017., 10:57h
Nasiona standardowe, precyzyjne, otoczkowane, a może podkiełkowane? Czym się od siebie różnią? Na jaki rodzaj zdecydować się u progu nowego sezonu. 

Przedsiębiorstwa nasienne obecne na rynku oferują różne metody obróbki nasion przed sprzedażą. Ulepszanie materiału siewnego zwiększa procentowy udział wschodów oraz poprawia wyrównanie wyrosłych z nasion roślin. Przekłada się również na wzrost ceny oferowanego produktu. Coraz częściej nasiona kupujemy na sztuki, a nie jak kiedyś na wagę. 

Kategorie nasion z uwzględnieniem procesu obróbki jakiemu zostały poddane:

  1. nasiona standardowe (NS – Normal Seed) – nie zostały poddane specjalnym procesom obróbki; sprzedawane są na wagę lub na sztuki  
  2. nasiona precyzyjne (PR – Precision Seed) – są to nasiona o ujednoliconym rozmiarze, charakteryzujące się wysoką zdolnością kiełkowania; sprzedawane na sztuki
  3. nasiona inkrustowane – są otoczone warstwą pigmentu i zapraw nasiennych, jednak ich kształt nie ulega zmianie; sprzedawane na sztuki
  4. nasiona otoczkowane ( SP – Seed Pelled) – w procesie obróbki zmianie ulega kształt nasion poprzez pokrycie ich odpowiednim materiałem, w efekcie powstają nasiona równej wielkości co ułatwia ich wysiew; nasiona otoczkowane również mogą zostać pokryte zaprawą nasienną lub innymi substancjami stymulującymi kiełkowanie; sprzedawane na sztuki
  5. nasiona podkiełkowane (Primed Seed) – są to nasiona, u których aktywowano proces kiełkowania, pozwala to na uzyskanie równomiernych i szybkich wschodów; do czasu wysiewu należy je przechowywać w lodówce; sprzedawane na sztuki
29. kwiecień 2024 17:19