StoryEditor

Uprawa ostropestu

26.04.2016., 10:27h
W majowym numerze WiOM piszemy o dużym zainteresowaniu uprawą ostropestu. Dlatego chcemy nieco przybliżyć ten gatunek zielarski, jego wymagania i charakterystykę.

Ostropest plamisty (Sylibum marianum) dziko rośnie w Europie Południowej, Azji Mniejszej oraz w Afryce. W Polsce można go spotkać w stanie zdziczałym. Jest to roślina jednoroczna, która początkowo tworzy rozetę liści, by następnie wypuścić rozgałęziony pęd, którego wysokość może osiągnąć nawet 2 m. Na jego szczycie osadzone są koszyczkowate kwiatostany o ciemnoróżowym zabarwieniu. Roślina bardzo głęboko się korzeni, nawet do 1,5 m.

Ostropest nie ma szczególnych wymagań klimatycznych. Jeśli chodzi o gleby to preferuje te żyźniejsze, zasobne w składniki pokarmowe i dobrze chłonące wodę (dobre wyniki uzyskuje się na glebach brunatnych). Optymalne pH mieści się w szerokim zakresie od 5,7-7,2. Gatunek ten należy uprawiać w 2. lub 3. roku po oborniku. Dobrym przedplonem są ziemniaki, buraki, warzywa, zboża jare, rzepak i motylkowe. Co ciekawe roślina ta dobrze znosi uprawę w monokulturze.

Siew nasion ma miejsce w pierwszej połowie kwietnia na głębokość 2-3 cm. Rozstawa rzędów powinna wynosić 20-45 cm, a ilość nasion na 1 ha oscyluje wokół 15-20 kg. Wschody ukazują się po 2-3 tygodniach w zależności od warunków pogodowych. Siewki rosną silnie, po 6-7 tygodniach tworzą już zwarty łan. Do tego momentu należy zwalczać rozwijające się chwasty.

Nawożenie potasowe i fosforowe stosuje się przedsiewnie, natomiast azot można wysiać w dwóch równych dawkach. Pierwsza 10 dni przed siewem, a druga w fazie rozety o 4-6 liściach. Ostropest źle reaguje na bezpośrednie nawożenie obornikiem, dlatego należy go zastosować z odpowiednim wyprzedzeniem.

Surowcem, dla którego uprawia się tę roślinę są owoce zawierające kompleks flawonolignanów, olejek eteryczny, gorycze oraz aminy. Zbiór ze względu na nierównomierne dojrzewanie kwiatostanów przeprowadza się dwuetapowo. Najpierw kosi się rośliny na wysokości 30 cm, gdy wyschną młóci się je przy pomocy kombajnu. Sygnałem do rozpoczęcia zbiorów jest 10-20% dojrzałych kwiatostanów i biały puch na koszyczkach. Z 1 ha można zebrać 1-1,5 t owoców.

01. maj 2024 12:16