StoryEditor

Uprawa trufli w Polsce? Możliwa dzięki naukowcom.

03.11.2016., 10:48h
Polscy naukowcy wyhodowali na plantacjach trufle. – To duży sukces – ocenia prof. Zbigniew Sierota, inicjator projektu. Podpowiada też, w jakich warunkach rosną te szlachetne grzyby.

Badania nad uprawą trufli w Polsce rozpoczęły się 8 lat temu. Prof. Sierota jako pracownik Instytutu Badawczego Leśnictwa nawiązał współpracę z Instytutem Środowiska w Turynie.

– Wówczas, po jednym z wyjazdów naukowych do Turynu, zacząłem się zastanawiać czy w Polsce są warunki umożliwiające rozwój trufli. Poszukiwaliśmy terenów, których gleby są bogate w węglan wapnia, mają zasadowy odczyn, pH na poziomie 7- 8, i wytypowaliśmy kilka lokalizacji. Zrobiliśmy penetrację ‘na oko‘, ale to było dzikie postępowanie, bardziej chodziło nam o poznanie otoczenia i pobranie próbek gleby – tłumaczy naukowiec.

Dodaje, że w literaturze podaje się, iż sprzyjające warunki dla rozwoju trufli, to także świetlisty drzewostan, a teren musi mieć lekko nachylony stok. – Znaleźliśmy taki teren, pobraliśmy kilka próbek gleby, by poznać warunki chemiczne, ale nie natrafiliśmy na owocniki. Po pewnym czasie udało nam się ściągnąć z Turynu tresera z psem poszukującym trufli rasy lagotto romagnolo i pojechaliśmy ponownie w wyznaczone miejsca. Pies od razu znalazł kilka trufli, porobiliśmy badania genetyczne, okazało się, że oprócz trufli letniej, odkryliśmy jeszcze trzy inne gatunki, do tej pory w Polsce nie opisane – mówi prof. Sierota.

Wyniki zachęciły naukowców do dalszych badań. Ze względu na inne zainteresowania i pracę zawodową prof. Sierota przekazał pracę badawczą prof. Dorocie Hilszczańskiej, która – z jego udziałem – pokierowała zespołem zajmującym się w Instytucie Badawczym Leśnictwa uprawą trufli.

– Badania koncentrowały się na namnożeniu mateczników grzybniowych, wyhodowaniem sadzonek leszczyny i dębu oraz sztucznym zakażeniem korzeni grzybnią trufli i wysadzeniu w terenie – wyjaśnia naukowiec. 

Zespół prof. Hilszczańskiej założył pierwszą plantację trufli na terenie Lubelszczyzny 7 lat temu. Każdego roku trzeba było uprawę oceniać, czasem podlewać i pielić oraz sprawdzać czy grzybnia trufli nadal jest w systemach korzeniowych, czy nie została wymieniona przez inne gatunki grzybów.

Trufla owocuje po 7, a nawet po 10 latach, jest to zatem długi okres oczekiwania na plon. – Ale w tym roku udało się – prof. Hilszczańska wykopała trzy piękne owocniki z tej plantacji –podkreśla prof. Sierota. Oprócz plantacji zlokalizowanej na Lubelszczyźnie powstała także druga, jednak z uwagi na bezpieczeństwo badań naukowych naukowcy nie ujawniają miejsca uprawy.

– Mam nadzieję, że temat wzbudzi zainteresowanie prywatnych właścicieli, którzy dysponują odpowiednimi glebami i mogliby założyć plantacje truflowe na własny użytek. Pewną przeszkodą może być to, iż uprawa trufli wiąże się z długim okresem zwrotu kosztów. Założenie uprawy wymaga odpowiedniego terenu i być może nawet chemicznego przygotowania ziemi, by podnieść jej zasadowość, a także pielenia, podlewania i długiego oczekiwania. Owocniki mogą wyrosnąć, ale nie muszą, mogą zostać zastąpione przez inne grzyby. To jest przyroda, zatem pewne ryzyko się ponosi, ale efektem mogą być owocniki trufli, które wytrawni restauratorzy są w stanie odpowiednio spożytkować ku uciesze klientów – ocenia naukowiec.

Trufla to grzyb, który należy do workowców i aby uzyskać masę zarodnikową odpowiednio przeciera się owocniki. Uwolnione zarodniki kiełkują w system korzeniowy rozwijającej się sadzonki drzewa liściastego (leszczyna, dąb, grab, buk) – zawiązuje się wówczas mykoryza trufli. Z mufki mykoryzowej rozwija się grzybnia, która penetruje glebę, a po pewnym czasie tworzą się owocniki.

Trufla, zwana ukrytym skarbem, należy do grzybów podziemnych, a jej owocniki znajdują się 10-30 cm pod powierzchnią wierzchniej warstwy gleby. Do poszukiwania trufli, która ma intensywny, charakterystyczny zapach, którego nie można pomylić z żadnym innym, używa się psów, świń, ale pewnym wskaźnikiem mogą być także owady, które żerują w owocnikach i mogą wskazać lokalizację trufli.

Na świecie najbardziej ceniona jest trufla biała, która w Polsce nie występuje. Nie udało jej się jak dotąd wprowadzić do uprawy. 

Źródło: naukawpolsce.pap.pl, http://www.funghiitaliani.it

23. kwiecień 2024 10:58