O najważniejszych aspektach nawożenia marchwi, podczas Spotkania Marchwiowego redakcji WiOM oraz GPOiW Polfarm w Rzucewie k. Pucka 13 października 2021r, rozmawialiśmy z Włodzimierzem Prusem, ekspert firmy ADOB.
Nadmiar azotu kumuluje się w korzeniu marchwi w postaci azotanów
Terminy i dawki nawożenia azotem uzależnione są od tego w jakim celu produkujemy marchew.
– W najwcześniejszych uprawach, przeznaczonych na zbiór pęczkowy lub przetwory w postaci soków, stosuje się jednorazową dawkę azotu, lecz nie więcej niż 80kg/ha – mówi Włodzimierz Prus.
– Natomiast im dłuższy okres wegetacji, im marchew będzie później zbierania i dłużej przechowywana, dawki azotu należy zwiększać, pamiętając przy tym by były to dawki dzielone. Ważne, żeby azotu nie podawać później niż w połowie lipca, gdyż potem korzenia marchwi mają tendencje do nadmiernego magazynowania azotu w korzeniu, co kończy się zwiększoną ilością azotanów – dodaje ekspert.
Potas wpływa na wielkość plonu marchwi
Zarówno azot jak i potas są pierwiastkami, które należy stosować w dawkach dzielonych. Potas umożliwia bardzo dobre zbudowanie plonu, zwłaszcza w okresie tuberyzacji (zwiększania masy korzenia). W okresie zwiększonego zapotrzebowania podajemy potas w formie siarczanowej, w dawkach dzielonych. Przed siewnie można stosować sól potasową, zwłaszcza jesienią, w okresie przygotowania stanowiska pod marchew.
Marchew jest wrażliwa na niedobór wapnia i boru
Niezmiernie ważne jest, aby stanowisko pod marchew było zasobne w wapń, gdyż marchew pobiera duże ilości tego składnika pokarmowego. Niedobór wapnia wpływa na jakość korzenia, jego zdolność przechowalniczą jak również smak.
- W parze z wapniem bardzo ważnym składnikiem pokarmowym jest bor. Oba te pierwiastki bardzo wolno przemieszczają się w roślinie, dlatego warto uzupełniać nawożenie doglebowe, nawożeniem dolistnym – mówi Włodzimierz Prus.
Jak wskazuje ekspert, aktualnie w ofercie ADOB znajdują się dwa takie nawozy:
- ADOB Chelat wapnia – nawóz wapniowy, bez azotowy. Nawóz ten zawiera w swoim składzie 10% wapnia w formie chelatu. Mikrogranulat całkowicie i szybko rozpuszcza się w wodzie. Wapń schelatowany jest nowoczesnym, biodegradowalnym czynnikiem chelatującym IDHA, dzięki czemu jest łatwo i szybko dostępny dla roślin.
- ADOB Bor – którego powinniśmy podawać w dawkach dzielonych, aż do czterech tygodni przed zakończeniem wegetacji. Nawóz ten zwiększa żywotność pyłku oraz syntezę węglowodanów, stymuluje kwitnienie i związywanie owoców, poprawia zdolności przechowalnicze. ADOB Bor dopuszczony jest do stosowania w rolnictwie ekologicznym.
Za kolor marchwi odpowiada miedź
Miedź w marchwi wpływa na zdolność pobrania azotu, metabolizm azotu, a w efekcie końcowym na wybarwienie korzenia. Objawem niedoboru tego pierwiastka w marchwi są drobne liście, wyglądające jak zwiędnięte i odbarwienie korzenia.
- Pamiętajmy, że marchew powinna być uprawiana na terenach o wysokiej dawce opadów rocznych, w przeciwnym wypadku zaleca się stosowanie nawadniania, w niezbyt dużych dawkach. Gleba musi być głęboko uprawiana, aby korzenie były proste i dobrze rozwijały się w okresie tuberyzacji, nie natrafiając na przeszkody mechaniczne czy nierozłożony nawóz organiczny – dodaje ekspert ADOB.
Więcej na temat nawożenia marchwi w wywiadzie poniżej: