StoryEditor

Znaczenie składników pokarmowych w nawożeniu marchwi

22.10.2021., 00:00h

Marchew jest warzywem, które pobiera znacznie więcej azotu niż jest w stanie przetworzyć, a to z kolei skutkuje akumulacją azotanów. Dlatego ważne jest umiejętne dawkowanie i stosowanie nawozów azotowych w odpowiednim okresie wegetacji.

O najważniejszych aspektach nawożenia marchwi, podczas Spotkania Marchwiowego redakcji WiOM oraz GPOiW Polfarm w Rzucewie k. Pucka 13 października 2021r, rozmawialiśmy z Włodzimierzem Prusem, ekspert firmy ADOB.

adob włodzimierz prus

Nadmiar azotu kumuluje się w korzeniu marchwi w postaci azotanów

Terminy i dawki nawożenia azotem uzależnione są od tego w jakim celu produkujemy marchew.
  W najwcześniejszych uprawach, przeznaczonych na zbiór pęczkowy lub przetwory w postaci soków, stosuje się jednorazową dawkę azotu, lecz nie więcej niż 80kg/ha – mówi Włodzimierz Prus.
  Natomiast im dłuższy okres wegetacji, im marchew będzie później zbierania i dłużej przechowywana, dawki azotu należy zwiększać, pamiętając przy tym by były to dawki dzielone. Ważne, żeby azotu nie podawać później niż w połowie lipca, gdyż potem korzenia marchwi mają tendencje do nadmiernego magazynowania azotu w korzeniu, co kończy się zwiększoną ilością azotanów – dodaje ekspert.

Potas wpływa na wielkość plonu marchwi

Zarówno azot jak i potas są pierwiastkami, które należy stosować w dawkach dzielonych. Potas umożliwia bardzo dobre zbudowanie plonu, zwłaszcza w okresie tuberyzacji (zwiększania masy korzenia). W okresie zwiększonego zapotrzebowania podajemy potas w formie siarczanowej, w dawkach dzielonych. Przed siewnie można stosować sól potasową, zwłaszcza jesienią, w okresie przygotowania stanowiska pod marchew.

Marchew jest wrażliwa na niedobór wapnia i boru

Niezmiernie ważne jest, aby stanowisko pod marchew było zasobne w wapń, gdyż marchew pobiera duże ilości tego składnika pokarmowego. Niedobór wapnia wpływa na jakość korzenia, jego zdolność przechowalniczą jak również smak.

- W parze z wapniem bardzo ważnym składnikiem pokarmowym jest bor. Oba te pierwiastki bardzo wolno przemieszczają się w roślinie, dlatego warto uzupełniać nawożenie doglebowe, nawożeniem dolistnym – mówi Włodzimierz Prus. 

Jak wskazuje ekspert, aktualnie w ofercie ADOB znajdują się dwa takie nawozy:

  • ADOB Chelat wapnia – nawóz wapniowy, bez azotowy. Nawóz ten zawiera w swoim składzie 10% wapnia w formie chelatu. Mikrogranulat całkowicie i szybko rozpuszcza się w wodzie. Wapń schelatowany jest nowoczesnym, biodegradowalnym czynnikiem chelatującym IDHA, dzięki czemu jest łatwo i szybko dostępny dla roślin.
  • ADOB Bor – którego powinniśmy podawać w dawkach dzielonych, aż do czterech tygodni przed zakończeniem wegetacji. Nawóz ten zwiększa żywotność pyłku oraz syntezę węglowodanów, stymuluje kwitnienie i związywanie owoców, poprawia zdolności przechowalnicze. ADOB Bor dopuszczony jest do stosowania w rolnictwie ekologicznym.

Za kolor marchwi odpowiada miedź

Miedź w marchwi wpływa na zdolność pobrania azotu, metabolizm azotu, a w efekcie końcowym na wybarwienie korzenia. Objawem niedoboru tego pierwiastka w marchwi są drobne liście, wyglądające jak zwiędnięte i odbarwienie korzenia.

- Pamiętajmy, że marchew powinna być uprawiana na terenach o wysokiej dawce opadów rocznych, w przeciwnym wypadku zaleca się stosowanie nawadniania, w niezbyt dużych dawkach. Gleba musi być głęboko uprawiana, aby korzenie były proste i dobrze rozwijały się w okresie tuberyzacji, nie natrafiając na przeszkody mechaniczne czy nierozłożony nawóz organiczny – dodaje ekspert ADOB.

Więcej na temat nawożenia marchwi w wywiadzie poniżej: 

12. październik 2024 09:26