StoryEditor

Ekologia po bułgarsku

23.06.2021., 00:00h

Kierując się chęcią odtworzenia niepowtarzalnych smaków z przydomowego ogródka z dzieciństwa, Ivan Parushev wkroczył na drogę rolnictwa ekologicznego. Został certyfikowanym producentem warzyw i owoców bio, które również w Bułgarii zyskują coraz większą popularność.

Ekologiczne gospodarstwo "BG Twins" znajduje się we wschodniej części Bułgarii nad Morzem Czarnym, w regionie Warny, w gminie Avren, w miejscowości Bliznatsi. Jego nazwa oznacza skrót od Bułgaria (BG) i "Bio Garden", a także miejscowość, w której wszystko się zaczęło – wioska Bliznatsi, co w języku bułgarskim znaczy Bliźniacy (ang. Twins). Gospodarstwo powstało na terenie należącym od pokoleń do rodziny jego założyciela – Ivana Parusheva. Wcześniej uprawiano tam na własny użytek różne rośliny warzywne, a następnie przez wiele lat ziemia ta nie była w żaden sposób wykorzystywana. W zeszłym roku farma powiększyła się o kompleks tuneli w niedalekiej miejscowości Kazashko. W przyszłości planowane są inwestycje w nowe lokalizacje.

Należy do BNHU

Obecnie "BG Twins" zajmuje łącznie 4,3 ha, w tym: 0,6 ha to tunele foliowe, 1,2 ha – sad oraz 2,5 ha pola uprawne. Na tej powierzchni uprawiane są metodami rolnictwa ekologicznego (certyfikat rolnictwa ekologicznego) warzywa i owoce sezonowe, dostosowane do lokalnego klimatu. 

25. kwiecień 2024 12:29