Dzwonek  Czytaj prenumeratę już od 147 zł  Skorzystaj

Jak zmniejszyć ilość stosowanych środków ochrony roślin przy pomocy biostymulatorów?

Jak zmniejszyć ilość stosowanych środków ochrony roślin przy pomocy biostymulatorów?

Obecne preferencje konsumentów oraz trendy rynkowe wymuszają na producentach warzyw stosowanie jak najmniejszej ilości środków ochrony roślin. Jak to zrobić, gdy patogenów nie ubywa? Rozwiązaniem tej patowej sytuacji mogą stać się biostymulatory. Na Spotkaniu Marchwiowym w Rzucewie k. Pucka, rozmawialiśmy z Tomaszem Harciarkiem, prezesem firmy Agro-Sorb.

Tematem przewodnim terenowego spotkania tematycznego redakcji WiOM, była produkcja marchwi bez pozostałości środków ochrony roślin. Jedna z prelekcji omawiała wykorzystanie biostymulatorów oraz nawozów biostymulujących firmy Agro-Sorb w uprawie marchwi. Poniżej przedstawiamy 2 flagowe produkty w ofercie firmy, więcej informacji znajdziecie w wywiadzie, znajdującym się na końcu artykułu.

Uniwersalny biostymulator, w uprawie warzyw podawany dolistnie

Agro-Sorb Folium to uniwersalny stymulator wzrostu z biologicznie aktywnymi aminokwasami. Głównym jego zadaniem jest łagodzenie warunków stresowych oraz zapobieganie ich skutkom, jak również polepszenie zdrowotności i kondycji upraw. W efekcie stosowania tego biostymulatora w uprawie marchwi zwiększa się ilość zielonej masy, wybarwienie korzenia oraz wielkość plonu, jak również zwiększa się odporność na choroby grzybowe i przymrozki. Agro-Sorb Folium może być stosowany łączenie z środkami ochrony roślin oraz nawozami, trzeba tylko zwrócić uwagę, aby nie były one wysokozasadowe. Dzięki możliwości mieszania ograniczamy liczbę zabiegów i przejazdów w łanie. Sam środek zalecany jest jako preparat podnoszący skuteczność środków ochrony roślin. Co sprawia, że danego Ś.O.R. można zastosować mniej.

Biostymulujący nawóz z dodatkiem wapnia

L-Amino+Ca służy do zapobiegania i korekty niedoboru wapnia. Dzięki naturalnym biologicznie aminokwasom wapń łatwo wnika i jest skutecznie wykorzystywany przez warzywa. W wyniku stosowania tego preparatu marchew zwiększa swoją trwałość przechowalniczą, jak również zwiększa się jędrność owoców i warzyw. Dodatkowo po jego zastosowaniu rośliny wykazują podwyższoną zdrowotność i kondycję, a ograniczone zostaje występowanie chorób fizjologicznych takich jak: sucha zgnilizna wierzchołka pomidora i papryki, mącznika prawdziwego pietruszki czy alternariozy naci marchwi. Nadaje się do stosowania dolistnie, jak również w nawadnianiu kropelkowym. Nie wolno stosować L-Amino+Ca na zamarzniętych, zalanych wodą lub pokrytych śniegiem gruntach.

O innych zaletach stosowania stymulatorów dowiecie się z wywiadu poniżej: 

Jak zmniejszyć ilość stosowanych środków ochrony roślin przy pomocy biostymulatorów?

Komentarze

Podobne artykuły

WiOM Warzywa i Owoce Miękkie

WiOM 12/2021

magazine cover image KUP PRENUMERATĘ ZOBACZ E-WYDANIE

PogodaPoznań

temp. min./max.

-1°C/1°C

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody