StoryEditor

Odporność lekiem na niedobory środków (cz. 5)

26.11.2015., 10:06h
Wysoka zawartość białka w warzywach strączkowych jest znakomitą pożywką dla grzybów chorobotwórczych, mogących powodować straty w plonie sięgające 80%. Warto uprawiać odmiany odporne, ponieważ liczba dopuszczonych fungicydów jest niewielka.

Należące do rodziny bobowatych warzywa strączkowe są niezwykle cenione nie tylko w świecie kulinarnym, ale także agrotechnicznym (rolniczym). Do grupy tej zaliczamy fasolę zwykłą, wielokwiatową, groch i bób. Częścią jadalną roślin są całe strąki lub tylko znajdujące się w ich wnętrzu nasiona.

Rośliny strączkowe w znacznym stopniu poprawiają strukturę gleby, wzbogacając ją w azot, głównie poprzez kontakt z bakteriami asymilującymi wolny azot atmosferyczny.   Magdalena Szulc, Agata Pieczyńska, Joanna Sobczak

Więcej w numerze 12/2015 WiOM, s. 48-51.

25. kwiecień 2024 17:40