StoryEditor

Zielona zgnilizna czosnku, czyli penicilioza na cebuli

24.08.2018., 11:35h
Zielona zgnilizna czosnku, powodowana przez Penicillium verrucosum występuje na wielu gatunkach roślin i produktach spożywczych podczas ich przechowywania.
Najczęściej objawia się obfitym niebiesko-zielonym nalotem zarodnikującej grzybni w okolicy piętki, powodując zamieranie tkanek.
Rozwija się na uszkodzonych tkankach, w temperaturze 0 – 30 o C  (optymalna temp, to 21 – 22 o C  ) i podwyższonej wilgotności powietrza.
Aby uniknąć rozprzestrzenienia się choroby , należy przeznaczyć do przechowywania tylko zdrowe, nieuszkodzone cebule i nasiona, a w okresie przechowywania  i transportu utrzymywać optymalne warunki wilgotności i temperatury pomieszczeń.

eg


24. kwiecień 2024 17:13