StoryEditor

Adaptacja budynku na przechowalnię

24.09.2015., 10:04h
Pianka poliuretanowa ma najlepsze właściwości hydro- i termoizolacyjne spośród materiałów dostępnych na rynku. Warto więc stosować ją do adaptacji budynku gospodarczego na przechowalnię warzyw lub owoców.

Jeśli nosimy się z zamiarem stworzenia relatywnie tanio i szybko przechowalni warzyw i owoców, z pewnością zastosowanie natryskowej pianki poliuretanowej na ściany istniejącego pomieszczenia będzie najszybszym i najskuteczniejszym rozwiązaniem. Pianka poliuretanowa zamkniętokomórkowa charakteryzuje się bardzo niskim współczynnikiem przewodzenia ciepła l=0,023 W/mK. Dzięki temu jest doskonałym izolatorem – nie przewodzi ani ciepła, ani zimna. Dodatkową istotną cechą pianki jest uszczelnienie zaizolowanego pomieszczenia. Jest to szczególnie istotne dla inwestorów planujących instalację w pomieszczeniu systemu kontrolowanej atmosfery.

Kryteria, które musi spełnić potencjalne pomieszczenie lub budynek, aby przekształcić go w przechowalnię z zastosowaniem technologii izolacji pianką natryskową, są bardzo niskie. Wynika to z uniwersalności pianki poliuretanowej. Można ją bowiem nanosić na każdego rodzaju podłoże: beton, cegłę, pustak, drewno (deski), płytę OSB (Oriented Strand Board), płyty styropianowe, a także blachę.

Pianka charakteryzuje się bardzo dużymi siłami adhezyjnymi z podłożem, dzięki temu nie ma obawy przed „odchodzeniem” izolacji od zaizolowanej powierzchni. Istotnym warunkiem jest jedynie wyrównanie podłoża. Więcej w najnowszym numerze WiOM 10/2015, s. 68-70. Michał Ambrożkiewicz

19. czerwiec 2024 23:24