StoryEditor

Nadmuchowe a zasysające chłodnice powietrza

26.02.2016., 10:18h
Zapewnienie odpowiedniej temperatury na etapie przechowywania warzyw i owoców to klucz do sukcesu. Zalety nadmuchowych chłodnic powietrza przedstawiciele firmy Alfa Laval podczas VI edycji TSW.

W chłodnicach nadmuchowych powietrze w pierwszej kolejności jest ogrzewane przez silnik pracującego wentylatora, a dopiero potem schładzane na wymienniku. W przypadku chłodnic zasysających sytuacja jest odwrotna. Najpierw schładzamy powietrze, ale poniżej żądanej temperatury, dlatego, że zostanie ono jeszcze ogrzane w późniejszej fazie przez wentylator.

W komorach, w których stosowane są chłodnice nadmuchowe można utrzymać wyższą wilgotność względną powietrza, nawet do 98%. Dzięki temu, produkty nie wysychają i zachowują wysoką jakość.

Kolejną zaletą chłodnić nadmuchowych jest niższa prędkość przepływu powietrza na wyjściu oraz mniejsza turbulencja strugi powietrza. Różnica wynika z tego, że w chłodnicach nadmuchowych powietrze wydostaje się całą powierzchnią bloku lamelowego, a w zasysających jest ograniczone wielkością wentylatorów. mk

29. kwiecień 2024 17:29