StoryEditorPODATEK CUKROWY

Podatek cukrowy - Polscy sadownicy i przetwórcy przeciwko nowelizacji ustawy

19.12.2022., 12:20h

Ministerstwo Finansów prowadzi aktualnie nad nowelizacją ustawy, która traktuje o podatku cukrowym. Opłata ma objąć również wartościowe produkty bez dodanego cukru takie jak nektary, soki wzbogacane witaminami oraz napoje, które zawierają przynajmniej 20% zawartości soku z warzyw i owoców. Kolejny cios w przedsiębiorców?

Ministerstwo Finansów pracuje właśnie nad nowelizacją ustawy o podatku cukrowym. Opłata ta ma również objąć takie produkty jak:

  • nektary,
  • wzbogacone soki z witaminami,
  • napoje, które zwierają co najmniej 20% soku z warzyw lub owoców.

Apel organizacji z branży

Krajowa Unia Producentów Soków – KUPS oraz organizacje reprezentujące sadownictwo i przetwórstwo owoców, oraz warzyw, wystosowały apel o wycofanie się z tych planów, do obu resortów.

— Ustawodawca planuje opodatkować cukier zawarty w owocach, które są składnikami nektarów, wartościowych owocowych napojów oraz soków. Nie ma to nic wspólnego ani z daniną (napoje nie są słodzone cukrem) ani z ideą opodatkowania produktów niezdrowych, jako że soki mogą być jedną z rekomendowanych pięciu porcji owoców i warzyw w codziennej diecie. Nałożenie na wspomniane napoje podatku cukrowego spowoduje zmniejszenie ich spożycia, a tym samym owoców i warzyw wykorzystywanych do ich produkcji. W konsekwencji także poważne, nieodwracalne skutki dla rynku w postaci upadku części gospodarstw rolnych, produkujących owoce i warzywa oraz małych firm przetwórczych. Chodzi w szczególności o producentów jabłek i owoców miękkich (wiśni, malin, czarnych porzeczek, aronii) — mówi Julian Pawlak, prezes Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.

Nowelizacja nie obejmie wyrobów cukierniczych ani dosładzanych białym cukrem

— Nie sposób doszukać się logiki w próbach przeforsowania zmian w dotychczasowej ustawie cukrowej. Nowelizacja nie obejmie wyrobów cukierniczych i pozostałych artykułów dosładzanych białym cukrem. Za to doszukano się go rzekomo w owocach, które pod postacią soku znajdują się w wartościowych napojach owocowych, nektarach i wzbogacanych sokach z witaminami. To celowa dezinformacja — podkreśla Julian Pawlak, prezes Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Wspomniane napoje zawdzięczają swój smak oraz wartości odżywcze owocom, w których cukier występuje naturalnie, więc absurdem jest wprowadzanie dodatkowych opłat na wartościowe produkty, do których nie dodano żadnego cukru – mówi prezes KUPS, Julian Pawlak.

Polskie sadownictwo powinno być chronione

Krajowa Unia Producentów Soków jest otwarta na dialog. Niespełna dwa lata temu parlamentarzyści przychylili się do argumentów KUPS, na etapie nowelizacji tej samej ustawy.

— Stowarzyszenie KUPS wraz z plantatorami i przetwórcami branży rolno-spożywczej apeluje o dodanie zapisu „z wyłączeniem substancji zawartych naturalnie w soku owocowym lub warzywnym będącym składnikiem napoju”. Taka adnotacja zwolni producentów wartościowych nektarów i napojów na bazie soku z owoców czy warzyw bez dodatku cukru z nieuzasadnionego uiszczania podatku cukrowego — postuluje prezes Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS).

Informacja resortu mija się z prawdą

Ministerstwo informuje, że nowelizacja ma charakter tylko porządkujący, co nie jest zgodne z prawdą.

- procedowany projekt nowelizacji ustawy o zdrowiu publicznym w zakresie opłaty od środków spożywczych (tzw. opłaty cukrowej) utrzymuje dotychczasowy zakres przedmiotowy ustawy i w żaden sposób go nie rozszerza – czytamy w informacji resortu przekazanej do mediów.

Zakres produktów, które są i będą objęte opłatą cukrową znacznie się zmienia. Planowane jest objęcie nim produktów bez dodatku cukru, w tym nektarów i soków na bazie owoców oraz warzyw.

Stowarzyszenie Krajowej Unii Producentów Soków wraz z sadownikami i innymi organizacjami z branży, liczą, że planowana na 20 grudnia 2022 roku z udziałem przedstawicieli rządu, w tym Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przyczyni się do przybliżenia opinii rynku i zaopiniowania projektu na korzyść dla polskiej gospodarki rolno-spożywczej.

Jeżeli tak się nie stanie, jak czytamy w komunikacie prasowym, czeka nas fala bankructw w polskich branżach, zarówno w sadowniczej, jak i w przetwórczej.

 

opr. Bernat Patrycja

fot. Wójcik

20. kwiecień 2024 13:48