StoryEditor

Hiszpania: areał uprawy brokułów i kalafiora zwiększył się o 30 proc.

03.11.2020., 00:00h

Pandemia koronawirusa spowodowała, że konsumenci częściej sięgają po warzywa. Z tego powodu w Hiszpanii areał uprawy brokułów i kalafiora na jesień i zimę zwiększył się o około 25–30 proc. w porównaniu z poprzednim sezonem - poinformował serwis Freshplaza.com.

- Chociaż zasadzono więcej brokułów, a do stycznia spodziewana jest większa podaż niż w ubiegłym roku, sieci handlowe i tak zwiększają swoje zamówienia z powodu sytuacji koronawirusa - mówi Nacho Doménech, prezes Agromark – hiszpańskiej firmy eksportowej, która sprzedaje owoce i warzywa z własnych upraw.

- Chodzi o to, że druga fala pandemii może być jeszcze gorsza niż ta w marcu, więc ludzie będą częściej jeść zdrowe produkty w swoich domach - wyjaśnia serwisowi Freshplaza.

Poza tym wzrósł eksport hiszpańskich brokułów do krajów unijnych jak Niemcy, Holandia czy kraje bałtyckie. Szczególnie wysoki jest popyt w Holandii, głównie ze względu na zamknięcie restauracji, co prowadzi do zwiększonego spożycia warzyw w domu. 

Zupełnie inna niż na początku poprzedniego roku jest sytuacja kalafiora.

- W ubiegłym roku sezon rozpoczął się znacznie wcześniej. Produkcja w Europie Północnej była utrudniona w lipcu i sierpniu z powodu nadmiernych upałów, co doprowadziło do problemów z jakością. W tej chwili w Wielkiej Brytanii, Holandii i innych krajach Europy Środkowej nadal istnieją lokalne produkcje. Swoje kalafiory na razie eksportujemy tylko do krajów skandynawskich, gdzie jest chłodniej. Poziomy cen zaczęły się od bardzo wysokich, a teraz, chociaż nadal są wysokie, są również pod większą presją, ponieważ popyt jest niższy niż oczekiwano -  zaznacza Doménech.

W całej Europie kalafiory i brokuły osiągały podczas pandemii znacznie wyższe ceny niż przed laty. W Niemczech brokuły podrożały aż o 182 proc. W supermarketach ceny warzyw nie poszybowały tak, jak na rynkach hurtowych, z uwagi na umowy handlowe. Pisaliśmy o tym TUTAJ.

ksz, oprac. na podst. Freshplaza
29. styczeń 2023 20:11