StoryEditorZE ŚWIATA

Areał uprawy dyni spada w Europie. Czy to szansa dla mniejszych producentów?

20.10.2022., 13:15h

W Europie areał upraw dyni zmniejszył się w tym roku, dzięki czemu Spółdzielnia Rioja Frutos del Campo może mówić o bardzo dobrej kampanii. W tym roku w ich portfolio pojawiła się pierwszy raz uprawiana w systemie ekologicznym dynia Butternut.

— We Frutos del Campo szukaliśmy alternatywnego produktu, który mógłby być wartościowym płodozmianem, zamiast pozostawiać ziemię odłogiem, a po przeprowadzeniu kilku badań, szukając warzyw, które mogłyby dostosować się do naszego harmonogramu produkcji, zdecydowaliśmy się na dynię odmiany Butternut — powiedział Rodrigo Mauleón.

Zapotrzebowanie rynku na dynie

— W tym roku przeprowadziliśmy pierwszy test z produkcją ekologiczną i choć powierzchnia była niewielka, to będziemy mieli dobrą produkcję. Najważniejsze, że na rynku jest zapotrzebowanie na ten produkt — mówi — w rzeczywistości, chociaż szczyt zbiorów nastąpi w przyszłym tygodniu, zaopatrujemy klientów już od kilku tygodni, a opinie, które otrzymujemy na temat naszej ekologicznej dyni Butternut, są całkiem pozytywne.

Mniejsza produkcja w Europie sprzyja popytowi na dynie.

To samo można powiedzieć o cenach, które według Mauleón są na przyzwoitym poziomie.

— W sektorze warzywnym często trudno jest mieć jasne odniesienie do wszystkiego, co zostało posadzone w Hiszpanii lub Europie, ale na Fruit Attraction podeszło do nas kilku klientów z Holandii, pytając o cenę naszych dyń, co mnie zaskoczyło. Ludzie na targach mówili, że w tym roku, ze względu na warunki klimatyczne w Hiszpanii i Europie, a mianowicie uporczywą suszę, z którą mamy do czynienia, areał przeznaczony pod uprawę dyń został zmniejszony w porównaniu z poprzednimi latami, co pozwala nam sądzić, że perspektywy na ten sezon są bardzo pozytywne — dodaje Rodrigo.

image
Jak gradobicia i przymrozki wpłynęły na szacunkowe plony warzyw i owoców? - GUS

— Jesteśmy bardzo zadowoleni ze startu, jaki mieliśmy i jesteśmy optymistami, chociaż jesteśmy również świadomi trudności, jakie niosą ze sobą obecne okoliczności ekonomiczne, które są powodem do niepokoju i sprawiają, że wzorce produkcji są trudne do przewidzenia. Plusem jest to, że mamy dobry, rynkowy produkt i chociaż konsumpcja warzyw ogólnie spadła, to produkcje dyni nie były tak duże. Musimy tylko zadbać o to, aby inni, oprócz naszych klientów, wiedzieli, że będziemy mieli dostępne wolumeny.

 

opr. Bernat Patrycja

na podst. Freshplaza.com
Fot. envato.elemenst

19. kwiecień 2024 23:16