StoryEditorMateriał promocyjny

Jak wykorzystać kuchenne urządzenie wielofunkcyjne do przygotowania potraw z owoców i warzyw?

30.11.2022., 12:32h
Artykuł partneraArtykuł partnera

Przygotowanie potraw z owoców lub warzyw w wielofunkcyjnym urządzeniu kuchennym nie tylko jest bardzo łatwe, ale też trwa dużo krócej, niż przy użyciu tradycyjnych sposobów. Chcesz gotować szybko, smacznie i zdrowo? Zobacz, jak to się robi.

Leczo warzywne z mięsem lub bez

Leczo to najprostsza potrawa z warzyw, jaką można sobie wyobrazić, a przy tym zaskakująco smaczna. W tradycyjnej wersji składa się z zaledwie kilku składników, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco zmodyfikować przepis.

Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na leczo w wersji wegetariańskiej, czy też będzie to potrawa na bazie mięsa, na pewno warto przyrządzić je w wielofunkcyjnym urządzeniu kuchennym.

Nie umiesz zrobić leczo? Nie ma problemu – wbudowany automatyczny przepis przeprowadzi cię krok po kroku przez wszystkie etapy gotowania. Po prostu wykonuj punkt po punkcie wszystkie czynności z listy.

Umiesz robić leczo, ale masz swoje tricki kulinarne? Wielofunkcyjne urządzenie kuchenne MFC2506 PERFECT MIX2 umożliwia ręczne wprowadzanie parametrów. Tryb ręczny został stworzony z myślą o osobach nieco bardziej obznajmionych z pracami kuchennymi, ale nawet jeśli nie jesteś jedną z nich, możesz poeksperymentować. Być może dzięki temu twoje leczo stanie się rodzinnym przysmakiem.

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Niegdyś bez jej obecności na stole nie mogły odbyć się żadne święta, urodziny czy imieniny. Dziś co prawda menu na naszych stołach jest bardziej urozmaicone, ale nadal sałatka jarzynowa jest jednym z elementów tradycji.

Jej wykonanie nie powinno przysparzać problemów, bo przepis jest bardzo prosty – wystarczy ugotować warzywa, pokroić, zmieszać z majonezem, dodać groszek konserwowy.

Gdzie tu miejsce na urządzenia wielofunkcyjne do kuchni?

Ano właśnie przy gotowaniu. Po pierwsze w urządzeniu wielofunkcyjnym mamy opcję gotowania na parze, co nie pozbawia warzyw cennych minerałów i witamin, a ponadto umożliwia gotowanie bez soli. Po drugie – z takim pomocnikiem kuchennym warzywa ugotują się szybciej niż w zwykłym garnku ustawionym na kuchence gazowej bądź indukcyjnej.

Wielowarzywna zupa krem

Zupa krem to przede wszystkim ulubione danie dzieci, ale i dorośli chętnie po nie sięgają. Zrobienie jej z pomocą wielofunkcyjnego urządzenia kuchennego, to czysta przyjemność.

Wystarczy przygotować warzywa, włożyć je do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę masła lub oliwy. W ten sposób przygotujemy zupę krem w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej.

Miłośnicy tradycyjnej kuchni zapewne poproszą o sztukę mięsa dla smaku. Można ją wcześniej podsmażyć lub poddusić. Oczywiście w tym samym urządzeniu wielofunkcyjnym, w którym później będziemy gotować. A dzięki funkcji blendowania nie musimy nawet zmieniać garnka ani sięgać po ręczny blender. Kiedy nasza zupa krem będzie gotowa, urządzenie da o tym znać sygnałem dźwiękowym.

Jak jeszcze można wykorzystać wielofunkcyjne urządzenie kuchenne?

Funkcje siekania i szatkowania ułatwią przygotowanie surówki na obiad lub sałatki owocowej na podwieczorek.

Wykorzystując funkcję gotowania lub podsmażania, możemy zrobić konfitury.

Owoce można też zmiksować na smoothie lub koktajl. Niektóre (np. jabłka) nadają się do zapiekania.

13. październik 2024 05:47