StoryEditorDługa lista zarzutów

System NUTRI SCORE szkodzi polskim produktom?

20.02.2023., 10:33h
WkWk
Polski rząd będzie na forum Unii Europejskiej, prezentował negatywne stanowisko wobec systemu Nutri Score, zapowiedział wicepremier Henryk Kowalczyk. Przeciwko systemowi, który deprecjonuje produkty naturalne i tradycyjne, opowiedziało się także 25 krajowych organizacji z branży rolno-spożywczej.

W 2020 r. Komisja Europejska opublikowała raport na temat oznakowania wartości odżywczych na przodzie opakowania (front of pack nutrition labelling – FOPNL) i ogłosiła, że przedstawi wniosek dotyczący obowiązkowego stosowania systemu FOPNL do końca 2022 r. Tak się do tej pory nie stało, ale jedną z propozycji jest wprowadzenie w życie dobrowolnego obecnie systemu Nutri – Score.

Co to jest Nutri-Score?

Jest to pięciokolorowa etykieta żywieniowa, będąca próbą uproszczenia systemu oceny ogólnej wartości żywieniowej produktu spożywczego.

image

SYSTEM NUTRI SCORE

FOTO: fot. System Nutri Score

System za najbardziej pożądane w diecie promuje produkty, które mogą być opatrzone literą A i ciemnozielonym kolorem. Najmniej korzystne na podstawie założenia Systemu są produkty z literą E i czerwonym oznaczeniem.

Polski sprzeciw

Wprowadzenie tego systemu napotyka na coraz większy opór państw członkowskich Unii Europejskiej.

- Stanowisko wobec systemu Nutri Score jest oczywiście negatywne – powiedział wicepremier rolnictwa Henryk Kowalczyk na zorganizowanej w Senacie konferencji „Wyzwania i perspektywy rozwoju rynku owoców i warzyw”.

Szef resortu rolnictwa dodał, że Polska prezentuje takie stanowisko na posiedzeniu unijnych ministrów rolnictwa.

Dlaczego Nutri Score jest zły?

Praktyczne stosowanie tego systemu może prowadzić do sytuacji, w której żywność wysoko przetworzona będzie opatrzona pozytywną oceną, która ma skłaniać konsumentów do jej częstszego spożywania. Taka żywność będzie zatem promowana kosztem produktów nisko przetworzonych lub nieprzetworzonych. System nie uwzględnia także braku dodatków konserwantów, barwników, sztucznych aromatów i słodzików.

- Napój typu light, gazowany ma oznaczenie zielone, czyli jest korzystny i należy go spożywać często a czerwone i pomarańczowe ostrzeżenie są dla naturalnych soków, do których nie wolno dodawać konserwantów, aromatów i cukru, bo ten pochodzi z owoców – mówiła w Senacie Barbary Groele sekretarz generalnej Krajowej Unii Producentów Soków.

Długa lista zarzutów

B. Groele wymieniał następnie listę zarzutów pod adresem systemu Nutri Score, które powodują, że jest on sprzeczny z interesami polskiego rolnictwa i przetwórstwa.

  • nie wspiera produktów naturalnych i regionalnych produkowanych przez lokalnych rolników, a wspiera produkcję skierowaną do globalnego odbiorcy, pomijając lokalne dziedzictwo żywieniowe i kulturalne,
  • promuje produkty o długiej liście składników, których skład można zmienić (reformulacja) tak, aby otrzymały oznaczenie A i B z pozytywnym kolorem zielonym,
  • deprecjonuje produkty regionalne,
  • deprecjonuje produkty tradycyjne i regionalne,
  • deprecjonuje produkty o prostym składzie takie jak: soki, miód, oliwa, wędzonki czy sery, które otrzymują oznaczenie C, D lub E wzmocnione ostrzegawczymi kolorami od żółtego do czerwonego.

- System Nutri Score jest zagrożeniem dla polskiej dla krajowej branży rolno-spożywczej ponieważ może wpłynąć na zmianę nawyków żywieniowych konsumentów, tak aby odeszli od produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, o krótszym łańcuchu dostaw, czyli żywności, którą promuje i szczyci się Europa, na rzecz produktów zreformułowanych, które spełniają kryteria systemu Nutri Score – podsumowała B. Groele z KUPS, która podkreśliła, że 25 krajowych organizacji z branży rolno-spożywczej opowiedziało się już przeciwko Nutri Score.

 

wk

fot. envato.elements

17. kwiecień 2024 00:01