StoryEditor

Z biologią na ty - wciornastki

25.07.2021., 00:00h

Do gatunków powszechniej występujących w uprawach warzyw pod osłonami należy wciornastek tytoniowiec (Thrips tabaci) i wciornastek zachodni (Frankliniella occidentalis). W wysokiej temperaturze (25–28°C) pełny cykl rozwoju owada wynosi 15–18 dni, co pozwala na wystąpienie średnio nawet 12 pokoleń w ciągu roku.

Jak uszkadzają?

Główna szkodliwość tych owadów polega na wysysaniu soku z komórek, w wyniku czego tempo wzrostu roślin ulega spowolnieniu. W miejscu nakłucia tkanki na liściach występują jasnożółte, drobne przebarwienia. Mocno zaatakowane liście żółkną i mogą opadać lub zasychać. O obecności wciornastków świadczą czarne punkty w miejscach ich żerowania (odchody). Oprócz liści ich celem mogą być również kwiaty, powodując ich zasychanie i opadanie oraz młode zawiązki np. ogórka. Uszkodzenia owoców w początkowym etapie rozwoju powodują zniekształcenia i spękania skórki. Zwalczanie wciornastków jest konieczne, dlatego że są (niestety) efektywnymi wektorami wirusów, głównie brązowej plamistości liści pomidora (TSWV). Pod tym względem większe zagrożenie niesie wciornastek zachodni.

Drapieżne roztocza dobroczynkowate

Do ograniczania populacji wciornastków jest wykorzystywany szereg różnorodnych organizmów żywiących się ich jajami i stadiami larwalnymi. Na pierwszy plan wysuwają się drapieżne roztocza.

fot. Koppert, Zawarte w Limonica roztocze Amblydromalus limonicus zwalcza larwy wciornastków oraz jaja i larwy mączlików.

Cały artykuł przeczytasz w lipcowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź naszą ofertę!


29. kwiecień 2024 22:38