StoryEditor

30 centymetrów jakości

18.02.2016., 10:17h
Chyba każdy producent warzyw wylicza, co powinien kupić, w co zainwestować. Potrzebę rozwijania gospodarstwa odczuwają nawet ci, którzy dysponują jedną z najnowocześniejszych linii do konfekcjonowania warzyw.

Wrażenie, jakie robiła na przyjezdnych nowo otwarta siedziba firmy Greengrow w Wikrowie k. Elbląga najlepiej opisują słowa, przedstawiciela jednej z firm: „Gdy wszedłem do środka, chciałem paść na kolana i leżeć tak krzyżem przez tydzień”. Budynek o powierzchni użytkowej 5600 m2, naszpikowany najnowocześniejszymi rozwiązaniami technologicznymi, robił wrażenie. Zresztą nadal robi.

Uroczyste otwarcie obiektu o funkcji przechowalniczo-produkcyjnej odbyło się we wrześniu 2010 r. Budynek wraz z przyległymi placami o łącznej powierzchni 12 tys. m2 powstał w niespełna półtora roku. Pięciokomorowa przechowalnia na 9 tys. ton, 8400 szt. skrzyniopalet, każda o pojemności 1100 kg, w pełni zautomatyzowana linia do konfekcjonowania warzyw korzeniowych o wydajności do 15 ton/godz., wodny rozładunek przyczep, sortowniki optyczne, hydrocoolery i wiele innych rozwiązań, które większość producentów ogląda jedynie na wystawach.  Agnieszka Majewska

Więcej w numerze 3/2016 WiOM, s. 38-41.

29. kwiecień 2024 16:24