StoryEditorSPOTKANIE POLOWE

Odmiany marchwi do przetwórstwa. Które z nich nadają się do długiego przechowywania?

25.10.2022., 15:30h
Katarzyna WójcikKatarzyna Wójcik

20.10.2022 roku mieliśmy okazję podziwiać debiut w uprawie marchwi na 25-hektarowym gospodarstwie u Krzysztofa Tracza. Wśród prezentowanych odmian, znalazły się te średnio wczesne, późne, z przeznaczeniem na kostkę czy plastry. Oraz takie, które nadają się do długiego przechowywania.

Nowe władze przetwórni w Ziębicach (firma Masfrost) postanowiły obok bazy groszku, kukurydzy cukrowej i fasoli szparagowej zbudować również grupę kooperantów produkujących marchew w niewielkim promieniu od przetwórni.

image

Plantacja w dniu spotkania – 20 października. Nać bez objawów fitopatologicznych.

FOTO: Wójcik

Jednym z nich jest Krzysztof Tracz, który siał w tym roku marchew po raz pierwszy i chyba 25-hektarowej plantacji nie musi się wstydzić.

image

Dariusz Kacprzak prezentuje bogatą ofertę odmian z firm MoravoSeed i Carosem.

FOTO: Wójcik
image

Krzysztof Nabywaniec wykopuje średnio późną odmianę Berkos

FOTO: Wójcik

Masfrost przetwarza korzenie marchwi na plastry lub kostkę. Zwłaszcza do tego drugiego przeznaczenia preferowane są duże i grube korzenie bez zazielenionej głowy – informował agronom z firmy Masfrost.

image

Współwłaściciel Masfrost – Andrzej Jachimek i Joachim Dreszer, dyrektor operacyjny, członek Zarządu zapoznają się z nowymi odmianami marchwi polecanymi przez poszczególne firmy – tu odmiany z Takii Seed.

FOTO: Wójcik
image

Mariusz Płucinik (Hazera) przedstawił trzy odmiany marchwi – Volcano (Vilmorin), Muleta (HM Clause) i Patzi (HM Clause).

FOTO: Wójcik
image

Patrycja Macura z przetwórni Masfrost i David Vavrusza – dyrektor MoravoSeed.

FOTO: Wójcik
image

Karol Majchrowski z firmy Cosmocel

FOTO: Wójcik

Karol Majchrowski z firmy Cosmocel rekomendował zastosowanie Barrier Si-Ca i Inex-A. Barrier Si-Ca jest nawozem dolistnym, który dzięki zawartości krzemu i wapnia tworzy na powierzchni roślin cienką warstwę ochronną. Inex-A jest adiuwantemniejonowym preparatem o działaniu zwilżającym i penetrującym, poprawiającym rozmieszczenie oraz rozprowadzenie substancji na powierzchni i w tkankach roślin.

image

Włodzimierz Prus z firmy ADOB

FOTO: Wójcik

Włodzimierz Prus z firmy ADOB przypomniał zasady właściwego przygotowania gleby pod uprawę marchwi. Jeśli chodzi o odkwaszanie – powinno być powolne. Jedna dawka wapna nie powinna podwyższać pH bardziej niż o jednostkę. Marchew znajduje się w czołówce warzyw w zakresie ilości pobranych (i wynoszonych z plonem) składników pokarmowych. Mikroelementy (najlepiej w formie chelatów) warto stosować prewencyjnie, ze względu na niedobory ukryte. Pamiętajmy, że marchew jest szczególnie wrażliwa na niedobór miedzi, boru i cynku. Przy odczynie gleby nie niższym niż pH 6,5 i zawartości wapnia powyżej 1500 mg/dm3, pobieranie i akumulacja metali ciężkich (głównie kadmu) i azotanów w korzeniach marchwi są ograniczone.

image

Artur Śliz z firmy Osadkowski

FOTO: Wójcik
image

HumiCalc 4.0

FOTO: Wójcik

Zalety granulowanego aktywatora glebowego HumiCalc 4.0 przedstawił – Artur Śliz z firmy Osadkowski.

HumiCalc zawiera 4 komponenty:

  • kredę – o wysokiej reaktywności (sile odkwaszania),
  • kwasy humusowe – poprawiające parametry glebowe,
  • bakterie Bacillus azotofixans – wiążące azot atmosferyczny oraz mineralizujące materię organiczną,
  • kwas borowy – podnoszący zawartość boru w glebie.

Podstawowa dawka nawozu w zastosowaniu przedsiewnym oraz pogłównym wynosi od 250 do 500 kg/ha. W przypadku gleb mocno zdegradowanych (niskie pH, zaburzone parametry fizyko-chemiczno-biologiczne) zaleca się dawkę od 500 do 1000 kg/ha.

Katarzyna Wójcik

03. luty 2023 14:29