StoryEditorMATERIAŁ VIDEO

Jaką odmianę kapusty do długiego przechowywania wybrać? Która nadaję się do kiszenia? [FILM]

23.12.2022., 11:11h

U Małgorzaty i Sławomira Dobrodziejów z produkowanych przetworów drugie miejsce zajmuje kapusta kiszona. Najlepiej sprawdza się odmiana Avak z PNOS Ożarów Mazowiecki. Jest to odmiana do długiego przechowywania oraz do kiszenia. Jest smaczna, ma dużo witaminy C, a poza tym ma wysoką zdrowotność, co czyni ją przydatną do uprawy ekologicznej.

— Drugie miejsce w naszym gospodarstwie zajmuje kiszenie kapusty, zaraz za ogórkiem. Najpierw kisimy ogórka, kończy się na niego sezon i zaczynamy kisić kapustę — mówi Małgorzata.

Czytaj także: Jak sprawdza się sprzedaż bezpośrednia z gospodarstwa ekologicznego? Na jakie odmiany postawili właściciele?

Jakie odmiany wybierają?

— Kapusta Ava, która wbrew pozorom jest kapustą kiszeniową, ale bardzo dobrze się przechowuje, ta jest z tegorocznego zbioru.

Którą kapustę wybrać do bardzo długiego przechowywania? Którą z myślą o sprzedaży na świeży rynek w całych główkach? 

Więcej w naszym filmie! 

26. maj 2024 02:25